Naučite više o zaštiti okoliša u Zelenoj knjižnici

Autor: Margarita Weisz 7/14/2015 15:42

Petnaesta Zelena knjižnica otvorena je u prostorima Društva za zaštitu potrošača kako bi omogućila da publikacije o energetskoj učinkovitosti postanu dostupnije stručnjacima, studentima i svim građanima. Veliki dio stručne literature koje čine Zelenu knjižnicu nastao je kroz osam godina provedbe projekta Poticanje energetske učinkovitosti u Hrvatskoj.

– U knjižnici imamo priručnik za energetske savjete koji je namijenjen građanima koji nisu profesionalci u području energetske učinkovitosti, a može im pokazati koje se mjere mogu provesti. Publikacija Tipske mjere je tehnička dokumentacija u kojoj svi mogu saznati kako staviti izolaciju na zid i što očekivati od izvođača radova – rekla je Vesna Bukarić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj Zelene knjižnice je pristup relevantnim informacijama onima koje zanima korištenje obnovljivih izvora energije, a odgovorno ponašanje prema okolišu stječe se u najranijoj dobi.

– Imamo i zgodnu publikaciju s DVD-om za djecu pod nazivom Misli na sutra. Naše najmlađe educiramo što je energija, kako je dobivamo, kako je trošimo i kako se trebamo ponašati prema energiji da bismo bili savjesni prema našem okolišu – istaknula je Bukarić.

Prošle godine u Društvu ‘Potrošač’ otvorena je učionica energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u kojoj su se zainteresirani građani mogli informirati o racionalnoj potrošnji energije. Knjižnica je logični nastavak cijele priče.

– Današnji korak obogatio je našu učionicu. Građani sada mogu dobiti sve potrebne informacije, edukacijske materijale, konkretne primjere najnovije LED rasvjete i štednih žarulja – istaknuo je dopredsjednik Društva ‘Potrošač’ Ilija Rkman.

Zelena knjižnica otvorena je u brojnim gradovima diljem Hrvatske, nekim osnovnim i srednjim školama i Gradskim knjižnicama te nastavlja educirati građane o važnosti zaštite okoliša.