Natječaji za 7,1 milijun bespovratnih sredstava

Stjepan Kožić

Autor:: R.I. 3/3/2011 13:26

Zagrebačka županija sljedeći će tjedan raspisati natječaj za dodjelu 5,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj poljoprivrede, ruralnog razvitka i šumarstva. Isto tako i natječaj za dodjelu 1,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj i unapređenje lovstva – rečeno je na današnjem kolegiju župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Sredstva za direktne mjere plaćanja u Županiji su niže nego prijašnjih godina. Međutim, dio za koji su smanjene ove direktne mjere usmjeren je na mjere ruralnog razvoja u planiranom iznosu od 5,7 milijuna kuna.

-.-Os-klinca-sela.skole.hr-.-Pokreće se postupak javne nabave za nabavu novčanog kredita u iznosu od 10 milijuna kuna koje će se utrošiti za realizaciju sedam kapitalnih projekata u školstvu. Radi se o dogradnji Područne škole Rakitje i Područne škole Nespeš, izgradnji Osnovne škole Klinča Sela, izgradnji sportskih dvorana pri OŠ Ante Kovačić iz Marije Gorice, OŠ Luka te OŠ Pavao Belas iz Brdovca, kao i sanaciji krova OŠ Ljubo Babić iz Jastrebarskog. Zagrebačka županija u ovoj godini sudjeluje u navedenim investicijama s 13.557.306,00 kn, od kojih će se 10 milijuna kuna osigurati kreditom.

Na kolegiju je prihvaćena izrada projekta ‘Zelena energija za Zagrebačku županiju – Program povećavanja korištenja energije biomase’. U sklopu ovog projekta predviđena je provedba svih aktivnosti nužnih za stvaranje poticajnog okruženja za povećano iskorištavanje biomase, a time i povećan gospodarski rast, konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva te otvaranje novih radnih mjesta kao i čitav niz drugih prednosti.

Župan Kožić će Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture uputiti prijedlog da se projekt Integrirani prometni sustav Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije proglasi nacionalnim projektom. Na taj način došlo bi se do bržeg implementiranja integriranog prometnog sustava na navedenom području što bi rezultiralo povećanjem učinkovitosti prometnog sustava, povećanjem sigurnosti putnika kao i povećanjem dostupnosti i ekonomičnosti putovanja.

Županija će u ovoj godini sufinancirati preventivne programe kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i mobilne mamografije s ukupno 350.000 kuna. Također, Županija će donirati 87.283,88 kuna KBC-u Zagreb. Nabava ovog uređaja pripomoći će procesu uspostave banke kardiovaskularnog tkiva koji se u našoj zemlji ne pohranjuje. Općini Žumberak dodijelit će se 50.000 kuna za nastavak programa ‘Pomoć u kući starijim osobama’. Ovaj program Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na području Općine Žumberak provodi se od 2006. godine i njime je obuhvaćeno 200 osoba.