Nasukani će brodovi postati zagrebački restorani

Autor:: Filip Kordić 1/9/2010 9:18

-.-Davor Puklavec/ PIXSELL-.-Jedan od brodova usidrenih uz obalu Save, takozvana teglenica, nasukala se kod mosta Mladosti. Plavo bijeli riječni brod promijenio je poziciju za vrijeme visokoga vodostaja jer nije bio propisno vezan.

Nakon šta se razina Save spustila, brod se nasukao na obalu gdje se i danas nalazi. Nasukavanje riječnoga broda ponovno je otvorilo pitanje njihovog statusa, budući da se svi brodovi na Savi tamo nalaze ilegalno.

– Republička vodopravna inspekcija već je poslala kazne u iznosu od 52 000 kuna vlasnicima brodova. Unatoč tome vlasnici ne pokazuju namjeru da ih uklone. Ukoliko se GUP-om ne utvrdi drugačije, brodovi će se morati izrezati i odvesti – rekli su nam prije par dana u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Na sreću vlasnika brodova, iz gradskoga Ureda za uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet potvrdili su nam da će se u novome generalnome urbanističkome planu ipak naći mjesta za brodove na Savi.

-.-Davor Puklavec/ PIXSELL-.-– Na površini vode i vodnoga dobra u zoni od 500 metara nizvodno od mosta Mladosti, omogućit će se pristup rijeci i postavljanje plutajućih objekata većih od 35 metara, a za brodove do 35 metara omogućit će se vezanje na tradicionalnim privezištima uz mostove – za portal Zagrebancija.com je izjavio Željko Horvat.

Zagrebački brodovi pojavili su se na Savi prije desetak godina. Dotegljeni su iz Siska, a ideja je bila pretvoriti ih u restorane i klubove.

Problem je nastao zbog nemogućnosti ishodovanja lokacijskih dozvola. Novi GUP konačno je riješio njihov status tako da će Zagrepčani u budućnosti opet imati priliku ručati na rijeci Savi.

Time se Zagreb konačno svrstao uz mnoge europske gradove u kojima je uobičajeno da brodovi uz obale rijeka služe kao restorani, kafići i stambeni objekti. Novom odlukom riješen je status postojećih, a otvorena je i mogućnost za dolazak novih brodova.

>> FOTOGALERIJU NASUKANIH BRODOVA POGLEDAJTE OVDJE