Nakupina smeća na potoku Vrapčak stvara probleme stanovnicima

Autor: Ivana Keleš, FOTO: Jabuka TV 7/12/2016 15:17

Smeće, smrad i najezda komaraca. Tako bi se mogao opisati jedan dio potoka Vrapčak u zagrebačkom naselju Vrapče. Razlog tomu, kažu obližnji stanovnici, radovi su, koji su se prije dva mjeseca izvođeni na tom dijelu potoka. Prilikom njih, kažu stanovnici prokopala se prevelika rupa koja potoku onemogućuje normalan protok. A stanovnicima ulice Potok u tome naselju upravo to stajanje vode i nakupine smeća u potoku predstavljaju veliki problem.

– Ja sam vidjela da oni čiste, ali nisam znala što rade. Kada sam shvatila, već su bili otišli. Oni su na suprotnu stranu napravili rupu i zato sad ta voda stoji – objašnjava gospođa Mira Hrdas koja živi odmah pored nakupine smeća u potoku.

Po velikoj kiši, kaže gospođa Mira, potok donose mnogo smeća koji se zadržava točno ispred njihove kuće, jer dalje, zbog nemogućnosti prelaska preko praga, ne može protjecati. No možda je još i najgore, kaže,  po uzavrelom suncu.

– Sada je ovo još i dobro. Kad je sunce to se upali, stvori se neka kora i užasno smrdi. Da ne pričam da ima i komaraca koji se svakodnevno roje na tom mjestu – očajno je ispričala gospođa Mira.

Gospođa Ivanka Pavlek živi još bliže nakupini smeća u potoku. A ona kaže, pored tako zagađenog potoka nije nimalo ugodno živjeti.

– Jako nam smeta, nama je kuća još bliže. Djeca se tu igraju, a jako je zmazano. Trebalo bi hitno to sanirati – rekla je gospođa Ivanka.

Zbog ovog problema kontaktirali smo i Vodoprivredu Zagreb, koja po nalogu Hrvatskih voda ili Grada Zagreba održava, između ostalog, i potok Vrapčak.  Iz Vodoprivrede kažu kako znaju za sporni problem, te da je inženjer iz Hrvatskih voda nedavno bio na mjestu događaja. Kako oni navode, na tom dijelu nije namjerno napravljena rupa, nego se stvorila naknadno. No, za sanaciju toga, sredstva su već osigurana, a ona će biti, prema navodu iz Vodoopskrbe, izvedena tijekom kolovoza. Čini se kako će stanovnici ulice Potok uskoro ipak bezbrižno moći prolaziti ulicom, bez da gledaju smeće u njihovu potoku koja sada itekako predstavlja jednu ružnu sliku hrvatske metropole.