Nakon samo tri dana, ponovno napadnuti Romi

Autor: Ana Stilinović, FOTO: PrtScr Jabuka TV 4/21/2016 15:52

Nakon eksplozije bombe u dvorištu romskog vrtića, sinoć nova tragedija u Kozari putevima. Navodno je na kuću bačen molotovljev koktel što zasad još nije potvrđeno. Požar je izbio poslije ponoći i zapalio kuću u kojoj je živjela peteročlana obitelj.

– Oko jedan sam čula lupanje i nekoga kako trči i gađa s nečim. Htjela sam izaći, ali nisam mogla sama. Tu je mrak, nema svjetla. Na kraju sam izašla i vidjela da jedna strana gori. Nakon toga sam uzela lavor i ugasila vodu, i odjednom se sa krova začula eksplozija – ispričala je vidno potresena vlasnica kuće koja je izgorjela.

Nakon toga, gospođa je u strahu pokušavala probuditi ostale članove obitelji prije nego se kuća do kraja zapali. Odmah su zvali i policiju, no tada je već bilo prekasno. Sve ono što su godinama čuvali, danas je samo pepeo. Na sreću, u požaru nitko nije stradao. Jedino je vlasnica kuće prošla s lakšim ozljedama i osjećajem gušenja. Prva susjeda njena je kćerka koja je u trenutku požara strahovala za svoju djecu. Ovaj događaj ošto osuđuju predstavnici Roma u Hrvatskoj.

– Ovo je užas. Gospođa koja je doživjela ovu stravu još uvijek se trese. Ne znam u kojem stoljeću živimo kada se još uvijek događaju napadi na Rome. Dajte Romima uvjete da rade i stvaraju nešto, dovoljno im je što žive u ovakvim uvjetima.  Ne možete uvijek očekivati pomoć od gradonačelnika Milana Bandića, koji doduše, uvijek pomaže Romima. Neka se malo i Vlada zauzme za Rome, neka im daju ljudske uvjete – ošto je osudila predsjednica Centra za provedbu integracije Roma u RH i EU Anka Dalipovska.

Ova obitelj tvrdi kako nikada nije imala sukobe, dapače, sa svojim susjedima uvijek su bili u prijateljskim odnosima. Dva incidenta koja su potresla Kozari puteve u samo nekoliko dana, tjera strah u kosti ostalim stanovnicima naselja. Radi li se ovdje o predrasudama prema romima ili jednostavno o ljudskoj zlobi, pokazat će vrijeme. Do tada, i vi možete pomoći ovoj obitelji s osnovnim potrepštinama za život. Pokažite svoju humanu stranu i bar na kratko ispunite srca ovoj obitelji koja je danas ostala bez svega.