Nakon dvogodišnje stanke, ponovno će se održati Festival svjetla Zagreb

Od 16. do 20. ožujka, u glavnom gradu Hrvatske po četvrti će se put održati Festival svjetla Zagreb

Uz Gornji grad, premijerno će se obasjati i lokacije Donjeg grada, a tijekom pet dana posjetitelji će moći posjetiti ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji.

– Ovogodišnje izdanje Festival svjetla Zagreb, uz kreativnu i inspirativnu umjetnost svjetla, šalje poruke jedinstva, tolerancije i, prije svega, mira. Obuhvatili smo 16 lokacija Gornjeg grada i, po prvi put, 15 lokacija Donjeg grad, a novost predstavljaju i dvije međunarodne suradnje s umjetnicima iz Berlina te iz Sarajeva. Tako će, gosti iz Sarajeva na Europskom trgu, simbolično, postaviti interaktivnu svjetlosnu skulpturu – Srce Europe. Ona, uz 3D mapping, prati ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost. Iz Berlina nam, pak, dolaze organizatori svjetski poznatog Berlin Festival of Lights, a oni će svjetlost preliti na pročelja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), dok će pročelje Muzeja Mimara postati platno na kojem se kroz 3D mapping oslikava impresija hrvatske i zagrebačke povijesne i kulturne baštine. Isto tako, berlinski umjetnici autori su dviju instalacija Zemlje i Marsa, visokih preko četiri metra, na Trgu Petra Preradovića i u
Tkalčićevoj ulici. Dodatno, našem Festivalu se prvi put priključilo i kazalište, a to je
GDK Gavella s predstavom u Zvjezdarnici. Zatim, tu je UNICEF-ov Muzej realnosti u Zagrebačkom plesnom centru, a imat ćemo, čak, i tematsku utrku Glow run koja je zakazana za subotu, 19. ožujka u 22 sata, sa startom na Marulićevom trgu. Dvije lokacije posvećene su ženama koje su obilježile hrvatsku povijest pa će se, tako, u velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba (MGZ) moći pogledati i poslušati svjetlosno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama. U Donjem gradu, na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici, prisjetit ćemo se lica pojedinih važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti. Za naše najmlađe spremna su tri svjetlosna igrališta i to na Dubravkinom putu i Trgu Mažuranića te kod istočne strane zgrade HAZU – rekla je direktorica TZGZ Martina Bienenfeld.

Program otvorenja zakazan je za srijedu, 16. ožujka, u 18 sati kod HNK, a, kao i prijašnjih godina, svjetlosne predstave će se održavati od 18 do 23 sata.

Prilikom postavljanja Festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je
svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji
mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini. Ulazak na sve programe je
besplatan.