Najbolje od ženske fotografije u Fotoklubu Zagreb

Iva Korenčić: Petak 18.12.2009.

Autor:: Tajana Šanjug 3/9/2010 12:12

Povodom Međunarodnog dana žena u Galeriji Fotokluba Zagreb 23 put se otvara izložba  ‘Žene snimaju 2010’. Izložbu su davne 1973. godine pokrenuli Đuro Griesbach, tadašnji predsjednik kluba i Zvonimir Golob , pjesnik i umjetnički fotograf. Izložba je priređena u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. ožujka i na njoj je tada sudjelovalo devet autorica. Od tadašnje manje skupine članica kluba, razvio se impozantan broj kreativnih i aktivnih autorica, pa tako danas klub ima preko stotinu žena, koje su dale i daju svoj obol u razvijanju djelatnosti, njegovanju tradicija i promicanju fotografije i kluba.

Od tada Fotoklub Zagreb uz povremene manje prekide, u povodu Dana žena priređuje izložbu fotografija svojih članica. Zbog značajne aktivnosti i uspjeha članica na ovim i drugim klupskim izložbama, od prije pet godina se ovom izložbom, članice kluba predstavljaju i u drugim gradovima i zemljama. Tako je do sada ova izložba gostovala u Beču, talijanskoj Gorici, Osijeku, Mariboru i u Oradei u Rumunjskoj.

Ove godine na natječaj su se javile 32 članice sa 119 fotografija. Žiri je za izložbu izabrao 44 fotografije od 25 autorica. Za najbolje fotografije žiri je dodijelio sedam nagrada i to za pojedinačne fotografije na slobodnu temu: prvu nagradu Fotokluba Zagreb osvojila je: Iva Korenčić za fotografiju ‘Petak 18. 12. 2009., 18h’ drugu nagradu osvojila je Ivana Šmit za fotografiju ‘Igra skrivača’ a treću nagrada dobila je Marija Karapandža za fotografiju ‘Puž Muž’. .

Nagrade će biti uručene u obliku posebne Povelje, zatim knjižnih nagrada Fotokluba Zagreb i nagrade sponzora.

–  23. izložba žena, članica kluba je potvrdila renome ozbiljne i prije svega dinamične priredbe. Slobodna tema uz isticanje nekih za nas važnih žanrova polučili su raznovrsnost motiva i visoku razinu zanatskih i umjetničkih vrijednosti uradaka – rekao je Vinko Šebrek, predsjednik Fotokluba Zagreb