Najbolje od talijanskog filma u kinu Tuškanac

'Kozmonaut'

Autor: Maja Gujinović 11/17/2009 11:20

Zagrebački ljubitelji filma imat će i ove godine priliku vidjeti najbolje uratke iz recentne talijanske produkcije. Naime, danas, 17. studenog u kinu Tuškanac kreće IV Smotra novog talijanskog filma, koji će trajati sve do nedjelje, 22.studenog.

Od osam kvalitetnih filmova najzanimljiviji je svakako ‘Kozmonaut’, debitantice Susanne Nicchiarelli, koji je u rujnu dobio nagradu ‘Controcampo italiano’ na festivalu u Veneciji. Film predstavlja za Italiju rijedak primjer povratka klasičnoj sentimentalnoj komediji.

Na programu su također tri filma koji se bave kazališnom režijom, a ujedno govore i o važnim trenucima recentne i starije povijesti talijanske kazališne scene: ‘S druge strane mora’ Jeana Sarta, ‘Posljednji Pulcinella’ Maurizia Scaparre i’ Za sve je kriv Juda’, Davidea Ferrarija.

Između ostalih tu je i film važne povijesne i društvene tematike, ‘Buntovnica sa Sicilije’, istinita priča u režiji debitanta Marca Amenta, o Riti Atriji, djevojci sa Sicilije koja je odlučila staviti život na kocku i oduprijeti se životu ‘nametnutom’ po mafijaškim zakonima.

– Dvije sentimentalne komedije bave se nježnom, ali i bolnom stranom emocija te kompleksnim aspektima zajedničkog života, kroz neobične i gotovo marginalne, ali i duboke priče koje zadiru u intimu glavnih likova: ‘Giulia ne izlazi noću’ Giuseppea Piccionija i ‘U tvojim rukama’ Petera Del Montea – nabrojao je Paolo Minuto, umjetnički direktor Smotre.

Smotru novog talijanskog filma organizira i realizira Hrvatski filmski savez, Talijanska federacija kino klubova, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu u suradnji s Art kinom Croatia iz Rijeke.

Više obavijesti na: www.filmski-programi.hr; http://www.art-kino.org; www.iiczagabria.esteri.it