Najam manjih stanova u Zagrebu skuplji nego na moru

Potražnja za najmom stanova je sve veća, a raste i potražnja za njihovom kupnjom, upravo zbog pojedinih pogodnosti

Zagrebačko tržište najma stanova u prosjeku je najtraženije, a ulaskom u turističku sezonu povećava se i potražnja za nekretninama na moru.

– Uspoređivali smo cijene stanova u Zagrebu i na moru, odnosno gradovima poput Splita, Zadra, Opatije i Rijeke. Naše istraživanje je pokazalo da su stanovi od 20 do 80 metara kvadratnih najviše cijene najma imali upravo u Zagrebu, gdje su i najtraženiji, dok su oni veći stanovi nešto više cijene imali u Opatiji i Splitu. Cijene najma stanova od 20 do 100 kvadrata u tim gradovima kreću se od nekih stotinjak pa do 3.000 eura. Sve ovisi o raznim kriterijima kao što su lokacija, uređenost i slično – izjavila je Ivana Beljan, stručnjakinja za odnose s javnošću internetskog portala za nekretnine Crozilla.

Nije tajna da je naš Jadran poželjna destinacija za strance koji su, u većini slučajeva, zainteresirani upravo za dugoročni najam.

– Često nas zovu stranci poput Austrijanaca, Nijemaca i Švicaraca. To su najčešće umirovljenici koji žele jedan dio godine živjeti na Jadranu, a drugi dio u zemlji u kojoj inače žive. Najviše su zainteresirani za sjeverni dio Jadrana, Istru, Primorje pa sve do Crikvenice – dodaje Beljan.

Najam kuća nije zastupljen u tolikoj mjeri kao najam stanova, dijelom zbog veće kvadrature i više cijene.

– Na Jadranu se kuće iznajmljuju već od nekih 180 eura do preko 10.000 eura za mjesečni najam. Najjeftinije kuće za najam su one koje su udaljene od obale i nemaju pogled na more. Najčešće je riječ o starijim nekretninama na neželjenim lokacijama, koje su slabije uređene te imaju lošiju opremu. Najviše cijene imaju luksuzne nekretnine poput onih s bazenom, koje su na poželjnim lokacijama te imaju pogled na more – zaključuje Beljan.

Potražnja za najmom stanova u ovo doba godine raste, a porast bilježi i sama prodaja stanova. Po svemu sudeći, tržište nekretnina vrlo dobro posluje.