Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Rak dojke važan je javnozdravstveni problem u Hrvatskoj. No, spriječiti ga nažalost nije moguće, ali je vrlo važno otkriti bolest u ranom stadiju kada se više od 90 % bolesnica može izliječiti.

Rak dojke je u Hrvatskoj, kao i svugdje na svijetu veliki i važan javnozdravstveni problem. Da je tome tako, govore i podaci da svake godine imamo gotovo 3000 novooboljelih žena od raka dojke – otkrila je Andrea Šupe Parun, nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke.

U Hrvatskoj šestu godinu zaredom bilježimo pad smrtnosti od raka dojke te rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena, a taj trend sigurno možemo pripisati rezultatima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke tvrdi Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam: Hrvatska već 6. godinu zaredom bilježi pad mortaliteta kada je u pitanju rak dojke i to za 25% u posljednjih šest godina. Smatramo da je to veliki uspjeh ovog nacionalnog programa.

Upravo zato već 17. godinu zaredom provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, u okviru kojeg je podignuta svijest i briga o zdravlju dojki.

Smatramo da je brojnim aktivnostima senzibilizacije i podizanja svijesti, javnim kampanjama koje provodi HZJZ u suradnji s Ministarstvom zdravstva s brojnim udrugama, predstavnicima neprofitnih organizacija, dovelo zapravo do podizanja svijesti o ovome problemu i žene potaknulo na brigu o vlastitom zdravlju i na brigu o zdravlju dojki – kazala je Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam.

Na uzroke ove zloćudne bolesti ne možemo utjecati, ali liječnicima je poznato da se njena vjerojatnost povećava s dobi. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene pogotovo, u četrdesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali znatno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježen je kod muškog spola.

Rak dojke nastaje interakcijom brojnih čimbenika rizika. S jedne strane genetskih, a s druge okolišnih čimbenika rizika. Na neke od njih možemo utjecati i to je ono što je nama u području javnog zdravstva interesantno, a na neke čimbenike ne možemo utjecati. Čimbenik za nastanak raka dojke je dob. Poznato je da se povećava pojavnost raka dojke s povećanjem dobi. Ta je učestalost veća nakon 50. godine života – istaknula je Ivana Brkić Biloš, voditeljica Služba za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ.

Rak dojke vodeći je i uzrok smrti zbog raka u žena, od kojeg je u 2013. Godini umrlo 994 žena. Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama za očekivati je daljnji trend porasta oboljelih.

Važno je da žene znaju prepoznati prve simptome stoga je samopregled dojki iznimno važan postupak koji ženi omogućuje da sama pregleda svoje grudi. Najbolje je da žena obavi pregled 5-10 dana od početka mjesečnice, a ako žena nema više mjesečnicu najbolje je odrediti jedan dan u mjesecu kada će to učiniti. Prilikom samopregleda posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće znakove: otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje ili udubljenje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice, bolovi u dojci. Ako žena uoči bilo koji od navedenih simptoma, obavezno se treba obratiti liječniku.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA