Na Zimsku službu ove zime otišlo kao u tri godine

Autor: S.M. 3/30/2013 11:36

Meteorolozi ovu zimu su okarakterizirali iznimno hladnom uz obilne padaline. Iako je kalendarski zima završila prije devet dana snijeg je padao i ovaj tjedan, a meteorolozi očekuju da bi mogao pasti i idući tjedan. Zbog svega toga Zimska služba imala je pune ruke posla.  U podružnici Zagrebačke ceste koje obavljaju glavninu posla velike Zimske službe navode da su potrošili rekordne količine soli i sipine na čišćenje cesta.

Kako je rekao Alen Gospočić, voditelj podružnice Zagrebačke ceste ove godine su potrošili soli i sipine koliko u prosjeku potroše u tri godine.

– U prosjeku godišnje potrošimo između 8.000 i 10.000 tona soli, a ove zime som već potrošili 26.000 tona. kada je riječ o sipini ili kamenom agregatu prosječno se godišnje potroši između 3.000 tona i 4.000 tona, a ove zime je potrošeno 11.000 tona – kazao je Gospočić.

Tako su i troškovi Zimske službe praktički utrostručeni.

– Zimska služba se financira iz sredstava za održavanje javnih  prometnica. prema ugovoru koji imamo s  Gradom Zagrebom za tu svrhu je osigurano 210 milijuna kuna. Mi od tog iznosa obični rezerviramo 45 milijuna kuna za Zimsku službu. U prosijeku godišnje se za to potroši između 20 i 25 milijuna kuna, no ove godine iznos će biti preko 60 milijuna kuna – rekao je Gospočić.

Pored troškova soli i sipine tu su troškovi osoblja kao i troškovi za kamione kooperantima. U Zimskoj službi je angažirano 210 vozila od kojih je manji dio u vlasništvu Zagrebačkih cesta, a veći dio su vozila privatnika. U zagrebačkim cestama navode kako im se ovakav sistem više isplati jer njima ne treba toliko vozila. S druge strane građevinarima se ovakav sustav isplati jer oni obično preko zime nemaju posla pa nije problem što su im vozila u Zimskoj službi. Privatnici svoja vozila stavljaju u vozni park zagrebački cesta i za to dobivaju određeni iznos mjesečno, tako zvanu glavarinu, a posebno se plaća kada su vozila u pogonu i čiste ceste.