Na izbornim listama treba biti više žena

Autor: Margarita Weisz 11/13/2014 14:48

Predstavnice Ženske mreže Hrvatske okupile su se na Gornjem gradu kako bi ispred Hrvatskog sabora iskazale zabrinutost da se predloženim zakonskim izmjenama neće osigurati uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca u Saboru. Naime, Ženska mreža zahtijeva uvođenje takozvanog zip sustava.

– Zip sustav znači da od prvog mjesta na izbornoj listi imamo muškarac – žena ili žena – muškarac i tako do kraja liste. Dakle, ako je na listi 14 kandidata i kandidatkinja omjer bi trebalo biti sedam – sedam, jednakomjerna raspoređenost znači i veću mogućnost da žene uđu u Sabor – objasnila je Rada Borić iz Ženske mreže.

Aktivistkinje Ženske mreže smatraju da predloženi sustav kvota neće polučiti željene rezultate u praksi, odnosno neće se povećati postotak ravnopravnije zastupljenosti žena u Saboru i drugim tijelima političkog odlučivanja.

– Budući da u Zakonu stoje kazne koje su uglavnom beznačajne bojimo se da će stranke biti u stanju platiti kaznu ili imati klasične izgovore da nema dovoljno zainteresiranih žena za liste. Tražimo da izborno povjerenstvo vrati liste na kojima nema zip sustava. Živimo u zemlji u kojoj je gotovo 52 posto žena i želimo da i one imaju pravo na odlučivanje – istaknula je Borić.

Također uvođenje preferencijalnog glasanja moglo bi dovesti do još veće podzastupljenosti žena u Hrvatskom saboru.

– Tražimo, ukoliko se uvede preferencijalni glas, da se uvede i zaštitni mehanizam jer postojeća iskustava preferencijalnog glasovanja pokazuju da žene ostaju bez zastupničkih mjesta. Bez žena nema demokracije i nadamo se da će zastupnice i zastupnici voditi računa prilikom glasanja o novom zakonu – rekla je predstavnica Ženske mreže Bojana Genov.

– Nisam sigurna da ova inicijativa može odvesti do onoga što svi želimo, a to je veća zastupljenost žena u parlamentu. Do drugog čitanja moramo razgovarati i vidjeti koja je to najbolja formula s obzirom na političke stranke, njihovo funkcioniranje i donošenje odluka – zaključila je zastupnica u Hrvatskom saboru Jadranka Kosor.

Ženska mreža uputila je svoje prijedloge amandmana svim klubovima zastupnika i nadležnim odborima Hrvatskog sabora te Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.