Na Bundeku otkrivena bista Mahatme Ghandija

Bista je djelo nagrađivanog indijskog kipara Ram Vanaji Sutara, a poklonilo ju je Veleposlanstvo Republike Indije u Hrvatskoj koje je financiralo i postavljanje spomenika.

Foto: Jabuka TV

Ove godine obilježava se 150. obljetnica rođenja velikog indijskog humanista i borca za neovisnost Indije Mahatme Gandhija. U sklopu toga će se diljem svijeta održati brojne aktivnosti, a Zagreb je odlučio ovjekovječiti Ghandija bistom koja je djelo nagrađivanog indijskog kipara Ram Vanaji Sutara, a poklonilo ju je Veleposlanstvo Republike Indije u Hrvatskoj koje je financiralo i postavljanje spomenika.

“Želim da spomenik Mahatme Gandhija potakne Zagrepčane na još više ljubavi, mudrosti, razboritosti, otvorenosti i osjećaja za istinske vrijednosti”, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Rođendan Mahatme Gandhija Ujedinjeni narodi proglasili su Međunarodnim danom nenasilja.

“Upravo je tu poruku nenasilja i otpora mirnim putem on kao univerzalnu poruku iz svog autoriteta i svoje uloge političara i velikoga državnika distribuirao za vječnost i za cijeli svijet”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Gandhijeva učenja ostala su i postala inspiracija nenasilnim pokretima u svim dijelovima svijeta, a sada će njegova bista kraj Bundeka na to podsjećati i Zagrepčane.