Na 7. zagrebački sajam knjiga stiže Yasmina Khadra

Autor:: Maja Komljenović 5/6/2010 18:50

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Od 11. do 22. svibnja u Profilovom Megastoreu održat će se sedmi po redu sajam knjiga. Unatoč činjenici da se sajam zbog recesije gotovo nije ni održao, direktor Dražen Dabić kaže da program sajma nipošto neće biti ‘recesijski’.

Grad Zagreb nije imao sluha za ovu manifestaciju te je nije financijski podržao, no organizatori su se vješto snašli i složili respektabilan jedanaestodnevni program. Uz Dabića, u organizaciji su Drago Glamuzina kao direktor programa i Ivica Prtenjača kao voditelj programa.

Na sajmu će se predstaviti 110 nakladnika s novitetima od Interlibera do danas. Minimalni popust na knjige bit će 20 posto, a popularnih naslova bit će čak i za 15 kuna.

Zvučna imena strane i domaće književnosti te žensko pismo kao tema

Sajam će biti ne samo prodajno, nego i autorski intoniran. Svakodnevno će se održavati gostovanja renomiranih stranih i domaćih autora te okrugli stolovi i promocije. Od inozemnih gostiju najzvučnije ime svakako je Yasmina Khadra. Khadra je pseudonim Alžirskog pisca Mohammeda Moulessehoula, poznatog po naslovima ‘Kabulske lastavice’ i ‘Atentat’. U Zagreb dolazi predstaviti svoj najnoviji roman ‘Bagdadske sirene’ koji govori o mladom Iračaninu koji se pridružuje terorističkoj organizaciji.

Svaki dan u podne u programu ‘Knjiga ispod čekića’ održavat će se ‘premijere’ novih knjiga, od kojih vrijedi istaknuti predstavljanje Beigbederovih ‘Praznika u komi’. Mnoštvo domaćih autora dolazi na sajam u ulozi gostiju- Žmegač, Tomić, Pavelić, Žmirić, Solar itd. Posebno valja istaknuti da je ovogodišnja tema sajma ‘novi ženski glasovi hrvatske književnosti’. Kroz tri okrugla stola autorice poput Aleksande Kardum, Julijane Adamović, Ivane Simić Bordožić, Ivane Šojat Kuči i Mani Gotovac predstavit će novu generaciju hrvatskog ‘ženskog pisma’.

Bogata ponuda sajma zasigurno će privući čitateljsku publiku, a velika posjećenost organizatorima bi trebala osigurati i dobre sponzore za iduću godinu i manje briga oko financija nego uoči ovogodišnjeg sajma.