Moramo znati da stipendije dajemo romskoj djeci

Nura Ismailovski

Autor: Jelena Jakšić 9/18/2013 14:04

Dodjela stipendija grada Zagreba učenicima pripadnicima romske nacionalne manjine, bila je jedna od rasprava na sjednici Povjerenstva za ljudska prava Gradske skupštine grada Zagreba. Međutim, čini se kako su se pojavili slučajevi u kojima su romskadjeca imala odlične ocjene, ali zbog toga što nisu mogli dokazati romsku pripadnost, stipendiju nisu uspjeli dobiti,

– Zbog ovakve situacije odlučili smo da svi maloljetni učenici svoju romsku pripadnost dokazuju izvadkom jednog od roditelja s popisa birača. Oni punoljetni moraju predočiti svoj osobni izvadak i tako dokazati da su zaista pripadnici romske nacionalne manjine – kazala je Iva Milardović Štimac iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i podsjetila kako se stipednije grada Zagreba za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente pripadnike romske nacionalne manjine, dodjeljuju od listopada 2012. godine.

Izvadak jednog od roditelja iz popisa birača, čini se, trebalo bi biti rješenje ovog problema.

– Puno njih je imalo potvrde iz različitih udruga za pripadnost romskoj nacionalnoj manjini, dosta puta se to zloupotrebljavalo. Moramo biti sigurni da stipendije dajemo u ruke romskoj djeci – upozorila je Nura Ismailovski, članica Povjerenstva za ljudska prava i dodaje kako o važnosti uključivanja pripadnika romske nacionalne manjine u društvo svjedoči činjenica kako 30 posto Roma završava osnovnu, deset posto srednju školu, dok je njihov broj na fakultetima i visokim školama, doslovno zanemariv.

Povjerenstvo je odluku o načinu dokazivanja pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini putem izvatka iz popisa birača, jednoglasno prihvatilo.