Monstruozna zlostavljanja pasa moraju prestati

Autor: Autor: Tihana Rilak Urošević, FOTO: Tihana Rilak Urošević 12/31/2015 12:09

Nedavno razotkrivanje stravičnog postupanja prema psima u romskim naseljima Međimurske županije otkrilo je alarmantno stanje i nužnost hitne pomoći psima koji su izloženi monstruoznim zlostavljanjima. Pozitivan je primjer Grad Zagreb koji ima sklonište koje ne ubija životinje i koje educira građane koliko se može uštedjeti novaca i učiniti dobrobiti za životinje.

Zakon o zaštiti životinja ne provodi se u čitavoj Hrvatskoj podjednako, stoga su Prijatelji životinja odlučili reći ‘dosta’. Održali su prosvjed ispred Ministarstva poljoprivrede zbog nepoštivanja Zakona.

– Ministarstvo poljoprivrede je ustanova koja nema nikakav mehanizam, u što smo se uvjerili prošle godine kada se radilo o poplavljenim područjima. Danas, vezano za situaciju u Žarkovici i romskim naseljima u Međimurju, sve spada na nekolicinu volontera koji dajemo sve što imamo, a zakoni koji postoje nikako da se krenu provoditi – ogorčena je volonterka osječkog azila za pse.

Nameću se pitanja zašto Zakon o zaštiti životinja još uvijek nema kaznene odredbe za nepoštivanje odredbi koje se odnose na lokalne zajednice, zašto nije propisano da skloništa mogu biti samo neprofitnog karaktera i zašto u njemu stoji dozvola za usmrćivanje životinja nakon 60 dana.

– Zakon je vrlo jasan. Trebamo skloništa, trebamo programe kastracije, programe zbrinjavanja, programe udomljavanja. Svega toga nažalost nema. Da ne govorimo o zakonima edukacije koji upravo kroz skloništa koja ne ubijaju životinje se najbolje mogu učiniti – poručio je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Kako se slučaj sa psima u romskim naseljima ne bi ponovio, nužno je odmah djelovati. Napušteni, necijepljeni, ne čipirani i zanemareni psi, veliki su problem koji zahtijeva uključivanje svih institucija i cijele Hrvatske.