Mladi zabrinuti za posao i buduću karijeru

Razgovor sa psihologom nije sramota

Generaciji Z pripadaju svi oni rođeni u periodu između 1996.-2012.godine. No, za razliku od Milenijalaca koji su nešto stariji i odrasli u doba velike recesije, ovi bi ipak trebali naslijediti snažno gospodarstvo praćeno niskom stopom nezaposlenosti. Ova generacija još nije niti kročila u svijet odraslih, a već su prepuni briga o karijeri i budućnosti.

Milenijalci su ti koji su odrasli u svijetu recesije i pomankanja radnih mjesta, a budućnost i bolje sutra trebalo je dočekati upravo ovu novu generaciju, no covid i nova – nenadana kriza gospodarstva učinili su svoje.

U nekoliko se godina promijenilo sve, od liste željenih fakulteta do poslova koje žele raditi, jer dok su stariji nekada birali zanimanja koja će im osigurati siguran posao, mladi danas prioritet stavljaju na putovanja i posao bez radnog vremena.

Svi bismo mi najradije pretvorili hobi u primarni posao, no čini se kako će to poći za rukom upravo ovoj Z generaciji, a rad na društvenim mrežama u obliku zarađivanja na način da reklamirate nečiji proizvod na svom profilu, danas je ipak najtraženija vrsta zanimanja.

Online školstvo, nemogućnost učenja sa prijateljima, nešto je što je starijim generacijama teško za razumijeti, a svakodnevica je svih mlađih. Stoga niti nečudi da je upravo stres njihov najgori neprijatelj.

Psihologinja Ana Raguž ističe kako razgovor sa profesionalcem nije sramota, već bi u ovim trenutcima trebala postati uobičajena stvar ne samo njih, već i svih nas.