Mjuzikl Aida Eltona Johna ponovno u Zagrebu!

Klasik svjetske kazališne mjuzikl scene, jedna od najljepših i najtužnijih ljubavnih priča, tisuće izvedbi diljem svijeta te brojna priznanja i nagrade – sve je ovo ali i puno više mjuzikl Aida koji se na radost brojnih domaćih poklonika vraća u Zagreb

FOTO: Ines Novković TEKST: Press materijal

Kazalište Komedija najavljuje povratak mjuzikla legendarnih autora Eltona Johna i Tima Ricea, a svečana izvedba pod ravnanjem maestra Dinka Appelta i u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Predložak za ovaj pop mjuzikl bila je Verdijeva Aida, a ideja o prilagodbi za Broadway bila je dovoljno izazovna da se Elton John zajedno s Timom Riceom odvaži i objeručke prihvati izazov dostojan njihovog neizmjernog talenta. Svjetska premijera se održala 23. ožujka 2000. godine, a dobila je četiri nagrade Tony.
Hrvatska praizvedba bila je davne 2005. godine, a naslovnu ulogu nubijske princeze u koju se, nakonšto ju zarobi, zaljubljuje egipatski vojskovođa Radames, sjajno je odigrala Renata Sabljak koja se posebno raduje povratku ove ljubavne priče u zagrebačku Komediju.

– Elton John je kao skladatelj napravio maestralan posao kad je napisao Aidu, priču o nubijskoj princezi koju igram i koja mi je donijela nagradu  glumišta. Ovaj glazbeni i glumački materijal prava je poslastica i nadam se da će biti i za publiku, a ovom prigodom pozivam sve da dođu u Komediju da slavimo ljubav uz Aidu.

Svaka priča je ljubavna priča – prijevod je naslova uvodne pjesme koju pjeva egipatske princeza Amneris, a pjesma nas uvodi u fascinantni svijet ljubavi i žudnje, hrabrosti i izdaje prenoseći nas u davno prošla vremena. Amneris će zaigrati Vanda Winter.

– Veseli me što se mjuzikl Aida ponovno vraća na Komedijin repertoar jer mislim da je riječ o jednoj od najljepših ljubavnih priča i jednom najljepših glazbenih komada koji su se igrali kod nas. Sam materijal i uloga koja mi je povjerena nisu nimalo jednostavni, tim više što su fantastični izvođači na čelu s Renatom Sabljak, Đanijem Stipaničevim, Ervinom Baučićem, zatim izvrsnim Komedijinim baletnim ansamblom i zborom, zaista visoko digli ljestvicu kvalitete. Izuzetno me raduje što ćemo se ponovno naći zajedno na sceni, a
predstavi želim uspješan i dug život!

Đani Stipaničev se vraća kao Radames, vojskovođa koji spašava Aidu od sigurne smrti u rudnicima te se zaljubljuje u nju.

– Aida je predstava u kojoj svi protagonisti moraju pružiti svoj pjevački i glumački maksimum i vrlo je inspirirajuća gledajući s tog aspekta. Distanca od 12 godina, kada je
bila hrvatska praizvedba, nam je svima dala glazbenu i glumačku mudrost i zrelost i danas sigurno možemo dati više nego prije. Uloga Radamesa je moja druga najdraža uloga u životu. Nakon Isusa iz mjuzikla Jesus Christ Superstar ovo je uloga koju zaista volim igrati i jako sam sretan što se Aida vratila u Komediju.

U ostalim ulogama pojavljuju se Ervin Baučić kao Zoser, Igor Barberić i Fabijan Pavao Medvešek kao Mereb, Ljubo Zečević kao Amonasro, Nedim Prohić kao Faraon te Željka Veverec i Mateja Majerle kao Nehebka. Zbor, baletni ansambl i orkestar Kazališta Komedija pod ravnanjem su Dinka Appelta, scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, a koreografiju Igor Barberić.

Ulaznice za mjuzikl Aida mogu se osigurati na blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te na blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave. Također, ulaznice se mogu kupiti i na službenoj stranici kazališta www.komedija.hr.