Mjesec hrvatske knjige 2022. posvećen mladima

Ove godine mjesec knjige je posvećen temi mladih i izazovima s kojima se mladi susreću te se bavi pitanjem koliko mladi čitaju. Ovogodišnja ambasadorica Mjeseca hrvatske knjige, autorica Olja Savičević Ivančević istaknula je zašto je važno da mladi čitaju. 2022. je proglašena Europskom godinom mladih i zato su upravo mladi tema ovogodišnjeg mjeseca knjige, objasnila je Sara Džapo, koordinatorica Mjeseca hrvatske knjige. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige bilježi porast broja sudionika i programa, u kojemu ključnu ulogu imaju knjižnice diljem Hrvatske.

Voditeljica Hrvatsko centra za dječju knjigu Isabella Mauro rekla je kako se Nacionalni kviz za poticanje čitanja tradicionalno održava 24 godine u Mjesecu hrvatske knjige. Kroz sudjelovanje u nagradnom kvizu, mladima će se predstaviti tri knjige koje se bave njima srodnim temama adolescencije i problemima mladih. Nacionalni kviz za poticanje čitanja rješavaju učenici viših razreda svih osnovnih škola i narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj, kao i djeca iz Gradske knjižnice Subotica.

Otvorenje manifestacije Mjesec hrvatske knjige održalo se 14.10. u Biogradu na Moru u Gradskoj knjižnici, a sami programi mjeseca knjige će se provoditi u brojnim knjižnicama u cijeloj Hrvatskoj. Osim toga, u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva 23. listopada odvijat će se virtualni maraton čitanja pod nazivom Minuta za čitanje.