Miran se u Oktogonu priprema za SP u Južnoj Africi

Miran Pirner

Autor:: Tin Jandrašek 2/22/2010 8:28

Zagrebački freestyle nogometaš Miran Pirner rođen je 21. ožujka 1988. godine. Završio je Elektrotehničku školu, smjer Tehničar za računalstvo, no više od kompjutera privukla ga je nogometna lopta.

Većina mladića sanja kako će jednog dana natjeravati loptu po poznatim svjetskim travnjacima, no Miranu je freestyle nogomet bio mnogo izazovniji od klasičnog. Kako je taj sport još nepoznanica na našim prostorima, upitali smo Mirana što je uopće freestyle nogomet?

– Vještina izvođenja trikova s loptom, pritom koristeći se svim dijelovima tijela – izjavio je Pirner, koji je dodao kako novinari često krivo napišu da su oni nekakvi nogometni žongleri ili akrobati.

Prije smo bili među jačim freestyle zemljama

Freestyle nogomet u Hrvatskoj još nije na nivou na kojem je u inozemstvu, no Miran je mišljenja kako se taj sport polako popularizira.

– Trenutno nas u Hrvatskoj ima oko 25 koji se bavimo ovim sportom. Oko 2006. godine bili smo među boljim freestyle zemljama, ali su u međuvremenu mnogi -.-Marko Lukunic/ PIXSELL-.-Miran Pirner na treningu u zagrebačkom Oktogonudečki odustali. Tek od 2008. godine počeli su se pojavljivati novi freestyleri – rekao je Pirner, koji se ovim atraktivnim sportom počeo baviti još 2005. godine, s tim da se od 2007., odlučio u potpunosti posvetiti vježbanju kako bi jednoga dana mogao i živjeti od toga, kao što to rade njegove kolege u inozemstvu.

– Treniram svaki dan po dva, tri sata. Vježbam gdje god stignem, tj. gdje mogu, ovisno o vremenskim prilikama. Sad preko zime je najteže pronaći neko mjesto, pa tako vježbam kod kuće u sobi – izjavio je Miran, koji osim što trenira sam, svake subote se nalazi sa svojim freestyle kolegama u popularnom zagrebačkom Oktogonu, te tamo zajedno usavršavaju svoje trikove s loptom.

– Kada dođe ljepše vrijeme, preselit ćemo se na Zrinjevac – rekao je Pirner, koji se može pohvaliti sa brojim nastupima sa zapaženim rezultatima, ali kako kaže, najdraže mu je osvajanje Red Bull Street Style-a koje je početkom ovog mjeseca održano u Zagrebu. Što je još važnije, Miran se tom pobjedom plasirao na svjetsko finale koje će se krajem travnja ove godine održati u Južnoj Africi.

Miran Pirner naporno trenira za svjetsko finale u Cape Townu

– Na svjetskom finalu očekujem izrazito jaku konkurenciju, jer će tamo biti oko 55 natjecatelja iz svih dijelova svijeta, među kojima dosta imena koja spadaju u sam vrh ovog sporta. Moj je cilj proći kvalifikacije i tako završiti u finalnih 16 – izjavio je Pirner, koji se za svjetsko finale priprema gledajući razna natjecanja u svijetu i proučavajući kakve će sve trikove njegovi protivnici izvoditi. Naravno, i sam pokušava smisliti nove kombinacije s kojima bi mogao iznenaditi u Južnoj Africi.