Ministar Mlakar: Smijete širiti skupštinu Holdinga

Davorin Mlakar

Autor:: Sanjin Španović 12/21/2009 0:19

-.-Matija Habljak/PIXSELL-.-Rat za prevlast u Zagrebačkom holdingu se zakuhava. Kako portal Zagrebancija doznaje, na adresu Skupštine Grada Zagreba stiglo je u petak pismo ministra uprave Davorina Mlakara u kojem je ministar nedvosmisleno naveo kako Gradska skupština Zagreba ima pravo promijeniti sastav Skupštine trgovačkih društava, odnosno Zagrebačkog holdinga.

To konkretno znači da će novi lideri zagrebačkog SDP-a Boris Šprem, Ivo Jelušić i Igor Rađenović moći izbaciti Milana Bandića kao jedinog člana Skupštine trgovačkih društava i u nju postaviti 11 novih članova.

Takva promjena trebala bi značiti da je Bandić izgubio svaki formalni utjecaj na odluke Zagrebačkog holdinga, koji je dosada imao kao jedini član Skupštine trgovačkih društava. Podsjetimo, iako je opozicijski dio zagrebačkog SDP-a uspio maknuti prošle godine Slobodana Ljubičića Kikaša sa mjesta predsjednika Uprava Holdinga i na njegovo mjesto postaviti Ivu Čovića, Bandić je preko tijela Skupština trgovačkog društva u potpunosti nadzirao rad Holdinga.

Za očekivati je kako će sad nova Skupština Holdinga krenuti u kadrovske rezove kojim će iz Uprave Holdinga i iz podružnica te tvrtke izbaciti sve Bandićeve ljude. Sudeći prema prijašnjim željama Ive Čovića i Igora Rađenovića među prvima, koji će izgubiti svoje radno mjesto, trebala bi biti najmoćnija članica Uprave Lidija Tomić, koja je bila zadužena za nabavu.

Nakon nje, Čović će se odreći usluga i Vlaste Pavić, bivše gradonačelnice, koja je danas kao članica Uprave zadužena za pravna pitanja puno bliža Bandićevoj struji, zatim još jednog u Upravi Vladimira Tomičića, dok se o položaju HSS-ovca Stipana Matoša još razmišlja. Nakon Uprave, Čović će krenuti u još šire rezove u podružnicama Holdinga. Prema riječima jednog Čovićevog suradnika, predsjednik Uprave Holdinga ima želju maknuti direktore gotovo svih podružnica, što je više od 15 direktora.

Iako ministrovo pismo ostavlja dojam da zagrebački SDP sa Ivom Čovićem sada ima odličnu situaciju, još treba pričekati kako će reagirati Trgovački sud u Zagrebu. Taj sud, naime, već godinama provodi drugačiju praksu te je moguće da se uopće neće obazirati na ministrovo pismo. Takvu bojazan nedavno je na HNS-ovom druženju iskazao i visokopozicionirani SDP-ovac.

– Bojim se da unatoč ministrovom pismu nećemo moći ići u kadrovske rezove jer će nas istog trena blokirati Trgovački sud. Tada će jedina opcija biti mijenjanje zakona u Saboru, no još treba sačekati i vidjeti kako će se stvari odvijati – rekao je tada naš sugovornik.