Milan Bandić obišao 4 energetski obnovljena objekta javne namjene

Autor: Matea Knezović PrtScr:Jabuka TV 7/8/2016 17:02

Grad Zagreb projektom pod nazivom Zagreb energetski efikasan grad provodi energetsku obnovu objekata javne namjene koji se nalaze u njegovu vlasništvu. Zbog toga je gradonačelnik zajedno sa svojim suradnicima obišao četiri takva objekta među kojima su Dječji vrtić Zrno, Dječji vrtić Duga, te Dječji vrtić Cvrčak koji se nalaze na zagrebačkoj Peščenici.

– Dječji vrtić Cvrčak je jako velik, imamo oko 750 djece i jako smo zahvalni zagrebačkom gradonačelniku – ispričala je Anita Kolarić, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak.

U Dječjem vrtiću Cvrčak očekuje se smanjenje energetske potrošnje za čak 75% te novčana ušteda od gotovo 134 000 kuna godišnje, a sve će se to ostvariti zahvaljujući brojim radovima obnove koji su tamo započeli još prošle godine.

– U sklopu energetske obnove obnovljena je ovojnica sa termoizolacijom zidova, pročelje, zamijenjena je postojeća stolarija PVC stolarijom, postavljeni su tremostatski ventili, zamijenjen je dio rasvjete, postavljeni su solarni kolektori – rekla je Nataša Kelava, predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Građani su svjesni vrijednosti ovih ulaganja i boljitka kojeg im ono donosi.

– Djeca su se kroz cijelu godinu se veselila, promatrali su bagere. Normalno je da su i građani Peščenice i sami roditelji djece vrlo zadovoljni i sretni i da ćemo ovo sačuvati za neke druge generacije – izjavila je Nataša Slamić, ravnateljica Dječjeg vrtića Duga.

Osim vrtića gradski čelnici su posjetili  i jednu osnovnu školu koja je slaveći 50 godina svog djelovanja dobila čast da se uključi u obnovu ovim projektom.

– Evo istina je da sam najsretnija ravnateljica u Hrvatskoj. Također sam zvijezda u naselju upravo zahvaljujući energetskoj obnovi škole. Već sam se zahvalila gradonačelniku i rekla sam da bih voljela da svi gradovi u Hrvatskoj imaju ovakve gradonačelnike jer upravo njegovom vizijom imamo obnovljenu školu – dodala je Zdenka Kapović, ravnateljica OŠ Lovre pl. Matačića.

Ova tri vrtića i osnovna škola čine samo mali broj od 87 gradskih objekata nad kojima se provodi projekt energetske obnove.

-Vrijednost investicije za sva 4 objekta je oko 14 milijuna kuna, a energetske uštede koje se ostvaruju inose preko 800 000 kn. Učinili smo sve da poboljšamo kvalitetu rada, da našim kikićima i školarcima bude što ugodnije, a istovremeno na ostvarimo financijske uštede koje su po ovim brojkama prilično značajne – zaključio je Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Zadovoljan viđenim, zagrebački gradonačelnik je još jednom istaknuo glavnu viziju svog političkog djelovanja.

– Kao što reče istaknuti francuski intelektualac da je njegov smisao bavljenja politike bitka za bolju svakodnevicu, a ta bitka podrazumijeva podizanje gospodarskog, urbanističkog, kulturnog, prometnog, zdravstvenog standarda i preporod Grada Zagreba – dodao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.