MILAN BANDIĆ: ‘Nema ekološki osvještenijeg gradonačelnika od mene. Nema. Nije ga majka rodila!’

- Nema zelenijeg čovjeka u Hrvatskoj i ekološki osvještenijeg od gradonačelnika Zagreba. Upamtite to! Nema. Nije ga majka rodila - poručio je na tematskoj sjednici o gospodarenju otpadom

U tijeku je tematska sjednica u zagrebačkoj Skupštini gdje se raspravlja o gospodarenju otpadom. Ključni je to problem kojim se Zagreb bori već neko vrijeme. Trenutni sustav gospodarenja otpadom nailazi na brojne kritike, gradonačelnik Milan Bandić brani se kako nije mogao ništa dok se Plan ne donese na državnoj razini.

 – Mislim da nam nije trebao plan gospodarenja otpadom na državnoj razini da bi mi bili predvodnici u zbrinjavanju otpada. Do sada se već moglo osigurati recikliranje na svakom kućnom pragu i naplata našim građanima po količini, a ne po volumenu što bi bio veliki iskorak. Pogledajte Ljubljanu, ali i neke druge gradove u Hrvatskoj koliko su oni napravili po tom pitanju. Žalosno je, da se sada kada je voda došla preko glave, bavimo gospodarenjem otpada o čemu pričamo 15 godina – rekao je Darko Klasić, gradski zastupnik.

Gospodarenje otpadom jedna je od ključnih stavki koju je u ovom mandatu Skupštine potrebno riješiti, smatra gradski zastupnik Tomislav Stojak.

– Ne samo da odvajamo otpad i plaćamo manje, nego i da riješimo pitanje našeg zagrebačkog odlagališta i da vidimo na koji ćemo način pitanje otpada u Zagrebu rješavati i u budućnosti – kazao je Stojak.

Najžešće kritike na račun gospodarenja otpadom uputili su predstavnici stranke Zagreb je naš, koji predlažu sustav – tri kante.

– Sustav tri kante podrazumijeva da svaka zgrada, svako kućanstvo ima po tri kante od kojih je jedna namijenjena za reciklate od kojih Čistoća može stvarati prihod. Druga kanta bila bi namijenjena za miješani komunalni otpad, sve ono što građani sami ne mogu razdvajati, a u treću bi kantu išao biootpad – kuhinjski otpad koji se može upotrijebiti za kompostane – objasnio je gradski zastupnik Svibor Jančić.

– Najodgovorniji za nedonošenje strateških dokumenata je Vlada Republike Hrvatske. Nemojte skidati odgovornost s institucija koje su trebale donijeti svoje dokumente. Pa nismo mi u Zagrebu sjedili skrštenih ruku – komentirao je gradonačelnik Milan Bandić.

Na gradonačelnikov izgovor Anka Mrak Taritaš rekla je:

– To nije opravdanje. Mi u Hrvatskoj imamo gradove koji već više od deset godina provode sustavni plan gospodarenja otpadom. Zašto je to u nekim drugima gradovima slučaj, a u Zagrebu nije. To je isto kao kad učenik učiteljici kaže da mu je pas pojeo zadaću. Meni to opravdanje nije apsolutno prihvatljivo – izjavila je gradska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

Ekološka svijest građana puno je važnija od ekološke infrastrukture, smatra Bandić.

– Odgovorno tvrdim da je Grad Zagreb za dva koplja iznad bilo kojeg grada u Hrvatskoj i priznajte to. Zašto ne spomenete Split? Ne vidim zašto ovo ne bismo zajedno riješili? Pa nije ovaj problem sramota Milana Bandića i njegove obitelji – poručio je Bandić i dodao:

– Nema zelenijeg čovjeka u Hrvatskoj i ekološki osvještenijeg od gradonačelnika Zagreba. Upamtite to! Nema. Nije ga majka rodila – zaključio je gradonačelnik.