Mijenjat će azbestni krov dok su djeca školi?

Autor:: Ana Zorić 10/14/2011 11:14

Roditelji učenika Osnovne škole ‘Vladimir Nazor’ na mukama su otkad je Školski odbor odlučio sanirati salonit ploče na krovu škole. Prema riječima majke Sandre Šimunić, problem nastaje jer se radovi planiraju izvoditi za vrijeme trajanja nastave dok su djeca u školi.

– Ravnatelj škole isprva je bio na našoj strani, no odjednom je školski odbor, pod pritiskom Grada, odlučio da se radovi moraju izvoditi. Vijeće roditelja oštro se protivi toj odluci – kazala nam je Sandra Šimunić.

Zabrinuti roditelji ispred škole su nam kazali kako im je zdravlje djece na prvom mjestu te ih ne žele nepotrebno izlagati opasnom i kancerogenom azbestu.

– Ne želimo preuzeti rizik da se djeci nešto dogodi, neće se sutra razboljeti, ali za 20 godina hoće – rekla nam je Sandra.

Opasnost radova potvrdio i Zavod za toksikologiju

Jedini ustupak koji su napravili je taj da se azbestne ploče skidaju vikendom, no ispod svake ploče, pa ako se i najopreznije skine, nalazi se azbestna prašina. Skidanje ploča zbog vremenskih  neprilika koje slijede, moglo bi potrajati mjesecima.

– To zapravo nije nikakav ustupak, ako će se ploče skidati svaki vikend prašina će letjeti po zraku. Osim toga, pored škole nalazi se dječji vrtić i MIOC koji bi, u slučaju radova, također bili izloženi opasnim česticama azbesta – otkrila nam je majka koja ima djecu i u školi i vrtiću.

-.-Ana Zorić / Zagrebancija.com-.-Da je izvođenje radova dok su djeca u školi opasno za zdravlje, potvrdio je i Zavod za toksikologiju.

– Bez obzira što bi se ploče mijenjale vikendom, materijal se lomi i oslobađaju se azbestna vlakna. Djeca su posebno osjetljiva i postoji mogućnost da dobiju azbestiozu ili rak, a ne znam na koji način planiraju organizirati radove i ujedno zaštiti djecu – rekao nam je ravnatelj Zavoda za toksikologiju dr. Franjo Plavšić, koji je dodao da se s azbestom mora biti maksimalno oprezan te da na zapadu ovakve radove obavljaju ljudi zaštićeni posebnim odjelima.

Ravnatelj: Grad je jamčio sigurnost

Prema riječima zabrinutih roditelja, tvrtka koja bi skidala salonitne ploče s krova ne nalazi se na popisu firmi koje imaju dozvolu za gospodarenjem otpadom koji sadrži azbest.

– Saznali smo da tvrtka koja bi bila izvođač radova surađuje s drugim tvrtkama koje se bave odvozom azbestnog otpada. Na roditeljskom vijeću rekli su kako će odustati od radova ako se ne odgode do praznika – rekla nam je Sandra Šimunić.

Zašto radovi na salonitnim pločama nisu bili izvršeni za vrijeme ljetnih praznika, pokušali smo saznati od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, međutim tamo su nas drsko uputili na ravnatelja. Ravnatelj škole Ivica Brkić kazao nam je kako još uvijek tragaju za najoptimalnijim rješenjem te da su bili sretni što je Grad pronašao sredstva za sanaciju školskog krova koji je star 55 godina.

– Nisam stručnjak za tu problematiku, ali iz Grada su jamčili sigurnost i na prvom mjestu je zdravlje djece – rekao je ravnatelj Brkić te, na naše pitanje zašto radovi nisu izvođeni preko ljetnih praznika, odgovorio kako to ne ovisi o njemu i da ne zna je li se ovaj problem otegao zbog javne nabave.