Mesić objašnjava kako se raspala Jugoslavija

Stipe Mesić jedan od sudionika konferencije ovogodišnjeg SFF

Autor: Maja Gujinović 4/23/2010 15:03

Koliko je prekid sa Staljinom promijenio Jugoslaviju? Zašto razvoj jugoslavenskog socijalizma izgleda kao niz kratkih rezova i nedovršenih projekata? Zašto je Jugoslavija bila tako žestoki protivnik radikalnih lijevih režima poput Kube? Kolika je odgovornost sustava, njegovih ideja, loše prakse za krvavi raspad? Kakva je, konačno, sudbina ideje socijalizma u svijetlu duboke krize modela liberalnog kapitalizma?

-.-SFF-.-Plakat ovogodišnjeg, 3. Subversive Film FestivalaOvo su samo neka pitanja na koja će, u nedjelju, 2. svibnja u 19 sati u kinu Europa, pokušati odgovoriti Stipe Mesić, Latinka Perović, Predrag Matvejević i Budimir Lončar na okruglom stolu ‘Socijalizam u Jugoslaviji, socijalizam danas: Što je dovelo do raspada Jugoslavije?’.

Okrugli stol ujedno je i svečano otvorenje velike međunarodne konferencije ‘Kolaps neoliberalizma i ideja socijalizma danas’ koja se odvija od 3. do 7. svibnja u sklopu Subversive Film Festivala.

Konferencija ugoščuje niz inozemnih i domaćih intelektualaca

Konferencija će ugostiti niz političara i intelektualaca kao što su Slavoj Žižek, Gianni Vattimo, Samir Amin, Michail Ryklin, G. M. Tamas i Michael Lebowitz. Pored njih sudjelovat će i tridesetak sudionika iz Hrvatske i regije; Boris Buden, Igor Štiks, Andrej Nikolaidis, Andrea Zlatar i mnogi drugi. Noam Chomsky i Michael Hardt sudjelovat će putem video-konferencije. Sva predavanja uključit će simultani prijevod na hrvatski jezik.

Podsjetimo, Subversive Film Festival od 1. do 25. svibnja održavat će se u kinima Europa, Tuškanac, Grič i SC te u zgradi bivšeg Muzeja suvremene umjetnosti. Poput prijašnjih izdanja, festival i ove godine obuhvaća bogat filmski, teorijski i umjetnički program.

U suradnji s Kulturom promjene, Subversive Film Festival pripremio je i prave glazbene poslastice kao što su Tindersticks, Secret Chiefs 3 i Cinkuši; koncerti spomenutih glazbenika održat će se u Studentskom centru.