OTKRIVAMO Tri mjere ZET-a za spriječanje švercanja

Autor: Sanjin Španović 10/22/2010 9:53

Kako bi se uveo red u prijevoz ZET-ovim vozilima, Upravi Holdinga prije dva dana predložene su neke nove ideje. U razgovoru sa nekoliko visokih dužnosnika Holdinga rečeno nam je kako sa tim prijedlozi ne uključuju ukidanje socijalnih grupa koje karte odlukom gradonačelnika Milana Bandića dobivaju besplatno.

Nažalost, više o prijedlozima nismo uspjeli saznati obzirom da se direktor ZET-a Dubravko Baričević nekoliko dana nije javljao na naše pozive. Nadamo se samo da svojim (re)imenovanjem na mjesto direktora ZET-a nije pomislio ZET voditi kao privatnu tvrtku i da shvaća da mora medijima svakodnevno biti na raspolaganju obzirom da vodi najveću gradsku podružnicu koju financiraju svi građani.

Ono što smo uspjeli doznati jesu tri mjere koje se moraju u što skorije vrijeme provesti u ZET-ovim vozilima.

U ZET-ova vozila ne može se ući bez poništavanja karata

Svaki putnik ZET-a morati će odmah na ulasku poništiti kartu koju ima. Obzirom da je ZET uveo elektronske karte, ideja je, doznajemo iz Holdinga, da se strojevi za poništenje premjeste bliže ulazima u vozila. Time bi, kaže nam jedan član Uprave Holdinga, došlo do davanja bolje slike o tome tko se vozi ZET-om.

Neslužbeno doznajemo da bi se na temelju te slike korisnika mogli odrediti i novi tarifni modeli cijena karata.

– Princip bi bio isti kao i u Samoborčeku. U vozila se ne bi moglo ući, a da se ne poništi karta. Time bi imali potpuni pregled tko su naši korisnici, tko zaista koristi počasne karte, da li se one primjerice međusobno dijele ili, preprodavaju što je bio slučaj – rekao nam je naš sugovornik.

Kontrolori bi dobili puno veće ovlasti za legitimiranje švercera

Ukoliko netko ipak ne poništi kartu ili se vozi sa njom, ZET će i dalje koristiti svoje kontrolore za lov na švercere. No, ideja je, doznajemo, da kontrolori dobiju veće ovlasti, poput onih koje imaju komunalni redari.

Naime, sa tim ovlastima bi tek ZET-ovi kontroli mogli legitimirati i zapisivati osobne podatke građana koje ulove u švercu. Sada im je to nemoguće obzirom da za to trebaju pričekati dolazak policajca, a istodobno nemaju pravo po Zakonu niti zadržati švercera.

No, ono što nam nitko nije rekao je kako će se provesti ideja povećanja ovlasti, obzirom da to određuje gradonačelnik Milan Bandić koji je svoju ljubav prema ZET-u već nekoliko puta iskazao oduzimanjem 95 milijuna kuna za subvencije u prijevozu i tako prijetio mogućim kolapsom ZET-a, a sve zato što ne vodi više Holding.

Uređajem iz Ljubljanje blokirati kupnju karata kad je kontrolor u vozilu

I dok je pitanje hoće li im Milan Bandić dati mogućnost povećanja ovlasti na razinu komunalnih redara, ZET-ovi kontrolori će ubrzo uz značku i blokić dobiti i poseban mali uređaj kojim će, ulaskom u vozila ZET-a blokirati slanje SMS poruka na broj 8585.

Dakle, više se karte mobitelom neće moći kupovati samo kada ZET-ov kontrolor ulazi u tramvaj ili bus. Ovakva praksa, otkriva nam sugovornik iz Holdinga, već se dulje vrijeme koristi u Ljubljani i samo se mora prekopirati na Zagreb.