Meić i Mesić: Naći ćemo novac za dvoranu Jedinstvo

Autor: Maja Gujinović 12/9/2009 20:28

Uz duhovito stručno vodstvo Djeda Mraza, kojeg je za ovu priliku odglumio redatelj Mario Kovač, predstavnici grada i gradske skupštine, članovi kulturnih organizacija i novinari obišli su u srijedu 9. prosinca prostore nekadašnje tvornice Jedinstvo, dijela Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, kako bi ‘prizvali bolju 2010. godine’-.-Ivan Radović-.-

Dekice, kuhano vino i termofori za grijanje u ‘Ledenoj dvorani’ Jedinstva

Samo za ovu priliku dvorana Jedinstvo nazvana je Ledenom, a prisutnima su na ulazu ponuđene dekice i kuhano vino kako bi se ukazao na osnovni problema u funkcioniranju ove kulturne ustanove, koju su Grad i Centar zajedno osnovali prije godinu dana – a to je hitna potreba za adaptacijom prostora i uvođenje grijanja.

>>> VIŠE O PROSTORU NEKADAŠNJE TVORNICE JEDINSTVO PROČITAJTE OVDJE

Naime, iako se u samo nekoliko mjeseci rada ovaj prostor pokazao kao veliki potencijal za kulturnu produkciju, u prvom prijedlogu proračuna za kapitalne investicije za 2010. godinu Jedinstvo se niti ne spominje.

– Ovaj prostor je zajednička odgovornost partnera – Grada i Centra. Jedan je morao osigurati financije a drugi program. Centar je ispunio svoj programski dio. U devet mjeseci je organizirano 600 tisuća kuna vrijednosti kulturnog programa. Grad svoj dio još nije odradio – jasna je bila Emina Višnić, ravnateljica Centra.

Gradska uprava se opravdava recesijom, dok će vijećnici Skupštine tražiti novce amandmanom

Iako je cilj razgovora bilo naći rješenje, predstavnici grada su osjetili potrebu razlog neispunjenja obaveza navedu, kao i uvijek glavnog krivca – recesiju.

– Sva će se davanja smanjiti tako da je sigurno da sljedeće godine neće biti ni kune za Jedinstvo – rekao je Davor Denkovski, savjetnik u Uredu Gradonačelnika.

No, potpuno drugačije stav iznio je Jurica Meić, zastupnik u Gradskoj skupštini, koji je najavio kako će u Skupštini biti predložen amandman na proračun koji bi osigurao adaptaciju prostora.-.-Ivan Radović-.-

– Kriza je, ali je to ujedno prilika za preispitivanje projekata. Nema investicije koja bi za tako malo novaca donijelo gradu toliku korist. Ne vidim razloga zašto Skupština ne bi osigurala novce za adaptaciju – rekao je Mejić, a s njim se složila i vijećnici Morana Paliković – Gruden te Jasen Mesić.

Mizeran iznos za koristan prostor u odnosu na preskupi MSU-i

Naime, iznos potreban za Jedinstvo iznosi svega 1 i pol milijuna kuna, što je neusporedivo s cijenom Muzeja suvremene umjetnosti i dvoranom ‘Vatroslav Lisinski’ za koje je grad ostao u dugu ‘dubokom’ 40 milijuna kuna. Kako se do ‘toplije budućnosti’ ne bi svi zajedno smrzli, Mario Kovač je tombolom, u kojoj svi dobivaju, podijelio termofore na kraju ovog, u isto vrijeme ozbiljnog i duhovitog druženja.