Međunarodni je dan Roma

Današnji je datum važan za jednu od većih etničkih zajednica bez domovine jer su Romi iz cijelog svijeta 1971. na I. Svjetskom kongresu Roma u Londonu službeno proglasili svoju himnu, zastavu i jezik.

FOTO: Ivan Novosel TEKST: www.zagreb.hr

Prigodnim programom danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici obilježen Međunarodni dan Roma kojim se, između ostalog, želi potaknuti empatija za romsku zajednicu te doprinijeti rušenju predrasuda i pospješiti integracija manjina u hrvatsko društvo.

Zamjenica Pavičić Vukičević je svim sugrađanima pripadnicima romske manjine čestitala Dan Roma uime svih Zagrepčanki i Zagrepčana te zaposlenika Gradske uprave. Dodala je da je uključenost etničkih zajednica u sve pore zagrebačkog društva jedan od prioriteta Gradske uprave.

FOTO: Ivan Novosel

Grad Zagreb svake godine dodjeljuje stipendije romskim učenicima i studentima koje su omogućile školovanje za više od 500 mladih. Ja im i ovom prilikom želim puno uspjeha u školovanju i da na tržištu rada pronađu adekvatna mjesta. Neka ovdje zasnuju obitelji i neka se uvijek osjećaju dobrodošlo!, zaključila je zamjenica.

FOTO: Ivan Novosel

Nazočne su pozdravili: predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica SRRH Kali Sara Suzana Krčmar.

FOTO: Ivan Novosel

Današnji datum je važan za jednu od većih etničkih zajednica bez domovine jer su Romi iz cijelog svijeta 1971. na I. Svjetskome kongresu Roma u Londonu službeno proglasili svoju himnu, zastavu i jezik. U sklopu programa obilježavanja Svjetskog dana Roma posjetitelji će u NSK-a moći pogledati izložbu 50 godina od obilježavanja Prvog kongresa Roma 1971.

Isto tako, vodeni zastor Zagrebačkih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice večeras će zasvijetliti bojama romske zastave.