MEĐUNARODNI JE DAN EPILEPSIJE: Samo jedan od tri pacijenta zna uzrok svoje epilepsije

Hrvatska udruga za epilepsiju inicijator je niza javnozdravstvenih aktivnosti tijekom mjeseca veljače 2021., u kojem se obilježava Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije.

FOTO: Pixabay TEKST: Press materijal

Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest s prevalencijom oko 1%, što znači da u svijetu epilepsiju ima oko 50 milijuna, u Europi oko šest milijuna, a u Republici Hrvatskoj oko 40.000 osoba.

Javnozdravstvene aktivnosti prigodno se provode svake godine od strane Hrvatske udruge za epilepsiju, Hrvatske lige protiv epilepsije, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Hrvatskog društva za dječju neurologiju HLZ, Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ, Odjela za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, Dravet sindroma Hrvatska, pridruženih ERN EpiCARE centara KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice.

Kroz javnozdravstvene akcije daje se podrška osobama koje su oboljele od epilepsije, uz podršku Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije održat će se pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz pismo podrške Predsjednika RH.

Javnozdravstvene aktivnosti provodit će se kroz održavanje webinara, javnih nastupa na televiziji na kojima će se govoriti o simptomima epilepsije, prigodno će se osvijetliti zagrebačke fontane ljubičastom bojom. Omogućit će se vidljivost na službenim web stranicama Grada Zagreba i na društvenim mrežama, prikazivat će se edukativni crtani filmovi o Kampiju – maskoti Međunarodnog dana epilepsije, a sve u cilju podrške društvene zajednice osobama oboljelim od epilepsije, kako bi se destigmatizirala bolest, a i osobe oboljele od epilepsije.

Zagrebačke fontane će dana 8. veljače 2021. s početkom u 18.00 sati biti osvijetljene ljubičastom bojom lavande koja predstavlja internacionalnu boju epilepsije.

Kroz ovakve aktivnosti Hrvatska udruga za epilepsiju svojim članovima, osobama koje boluju od epilepsije i članovima njihovih obitelji daje priliku i mogućnost da na pravi način iskoriste sve svoje potencijale i znanje kroz društveni angažman, kreativnost i kompetenciju, u cilju produktivnog vođenja vlastitog društvenog i ekonomskog života.

ČINJENICE O EPILEPSIJI
1. Epilepsija se javlja svuda u svijetu.

2. Postoji više uzroka – procjenjuje se da samo 1 od 3 pacijenta zna uzrok svoje epilepsije.

3. Različiti okidači (triggeri) različito utječu na osobe s epilepsijom.

4. Postoji više različitih vrsta epileptičkih napadaja.

5. Pojedine osobe s epilepsijom mogu doživjeti različite simptome upozorenja da će se javiti napadaj (aura).

6. Epilepsija nije psihička bolest no može biti povezana s različitim psihološkim tegobama, među kojima su najčešće depresija i anksioznost.

7. Članovi obitelji I društva u kojem boravi osoba oboljela od epilepsije trebaju znati pružiti prvu pomoći kod epileptičkog napadaja.

8. Epilepsija se može uspješno liječiti.