Međunarodni Dan bez plastičnih vrećica

Cilj je podići svijest javnosti o štetnosti jednokratnih plastičnih materijala, potaknuti angažman građanki i utjecati na donosioce odluka da unaprijede legislativu kako bi se smanjila potrošnja štetne jednokratne plastike

Press materijal

Povodom međunarodnog Dana bez plastičnih vrećica, aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su performansom ispred Importanne centra u Zagrebu ukazali na velike okolišne i društvene probleme koji nastaju zbog prekomjerne proizvodnje i potrošnje plastičnih vrećica i ostalih jednokratnih plastičnih materijala. Akcijom su ponudili održivu alternativu koja nema negativan utjecaj na okoliš te pozvali građaneke da se uključe u aktivnosti ‘Tjedna bez plastike’.

‘Tjedan bez plastike’ edukativna je kampanja Zelene akcije kojoj je cilj podići svijest javnosti o štetnosti jednokratnih plastičnih materijala, potaknuti angažman građanki i utjecati na donosioce odluka da unaprijede legislativu kako bi se smanjila potrošnja štetne jednokratne plastike i povećalo korištenje održivih alternativa.

– Svake godine obilježavamo međunarodni Dan bez plastičnih vrećica i pozivamo građaneke da ih zamijene platnenim i kompostabilnim, a ove godine odlučili smo educirati javnost o tome da nije problem samo u vrećicama, već i u ostalim jednokratnim plastičnim proizvodima – poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Press materijal
Press materijal

 

 

 

 

 

 

Plastične boce, tanjuri i pribor za jelo, slamke, pakiranja i štapići za uši uz plastične su vrećice najveći zagađivači okoliša za čiju se proizvodnju troši nafta te nakon kratkog korištenja stotinama godina zagađuju mora, tlo i pitku vodu i ubijaju velik broj morskih i kopnenih životinja.

– Kako bismo usmjerili pažnju građanaki na te probleme, u sklopu performansa smo stavili plastične vrećice na glave i razvili transparent Koliko dugo možemo ovako izdržati?, a simboličnim skidanjem vrećica i zamjenom za platnene poručili smo da alternativa postoji – nadodao je Košak.

Negativan utjecaj prekomjerne proizvodnje i potrošnje plastike napokon je prepoznala i EU nedavnim donošenjem http://zelena-akcija.hr/hr/programi/otpad/donesena_prva_europska_strategija_za_borbu_protiv_plastike te predlaganjem jednokratnoj plastici, poput kompostabilnih i platnenih vrećica, staklenih i alu boca, pamučnih štapića za uši te slamki i četkica od bambusa.

Primjeri održivih alternativa bit će predstavljeni i u četvrtak u Art Parku na koje Zelena akcija poziva sve građanke.

Press materijal