Matica umirovljenika proslavila 45. godina postojanja

Uz prigodan program praćen pjesmom i veseljem u domu Češke besede održana je svečana skupština prilikom obilježavanja 45. godišnjice Matice umirovljenika Grada Zagreba.

-U našem sastavu je 31 udruga. Svaka gradska četvrt ima svoju udrugu i djelujemo stalno od 1972. godine. Matica je neprofitna udruga i mi pružamo umirovljenicima Grada Zagreba jedan motiv da žive zdravo, da izađu iz kuća. Potičemo ih da izađu iz kuća, da žive zdravo. Imamo sve moguće i nemoguće sekcije i naravno radimo volonterski, rekla nam je predsjednica Matice umirovljenika Marija Kalebota.

Matica umirovljenika funkcionira kao jedna velika obitelj koja svojim programima i aktivnostima te putovanjima pomaže starijim osobama prevladati najveću boljku, usamljenost.

-Ponosan sam na dvije stvari u gradu Zagrebu. To je njegova multikulturalnost i multietičnost sa političke strane. S druge strane medalje, one ljudske, to je da smo socijalno najodgovorniji i najobzirniji grad ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Na tom tragu želim svim matičarima i umirovljenicima ne 45 godina nego puno puta 45 godina, a prije svega puno zdravlja, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Zbog problema s vlasništvom, prostor koji im je grad dodijelio u Zvonimirovoj ulici sve je teže održavati jer simbolične članarine od kojih se Matica financira nisu dostatne za plaćanje velikih režija.

-Zgrada nije prešla u državno vlasništvo, nego su pregovori u tijeku. Do 2021. godine ništa se neće promijeniti , a u tom periodu grad će to riješiti, nitko neće imati problema, u to budite sigurni, kratko se nadovezala pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.

Matica umirovljenika neprofitna je organizacija koja već dugi niz godina djeluje kao zajednica udruga. Svaka gradska četvrt ima svoju udrugu koja onima u poznim godinama pruža mogućnost za druženje i kreativan rad.