Manjim naknadama zastupnika do uštede od 2 mil. kn

Autor: Sanjin Španović 12/2/2013 13:41

Nakon što si je predsjednik Skupštine Darinko Kosor samoinicijativno smanjio plaću za deset posto, i time godišnje napravio uštedu u proračunu Zagreba od 145 tisuća kuna, na red dolaze i gradski zastupnici. A na njima, bi se prema grubim proračunima moglo uštetjediti godišnje i preko 2 milijuna kuna.

Tomislav Stojak, gradski zastupnik HNS-a potvrdio nam je kako će za iduću sjednicu u proceduru pustiti i prijedlog smanjenja naknada zastupnicima.

– Tražiti ću da se na dnevni red iduće sjednice stavi moj prijedlog da se paušal koji gradski zastupnici dobivaju od 1300 kuna mjesečno smanji za najmanje pedeset posto, kao i da se naknade od 1200 kuna zastupnicima za prisustvo odborima čiji su članovi smanji za pedeset posto – izjavio je Stojak.

U 2010. godini zastupnicima isplaćeno više od 4 milijuna kuna

Gradski zastupnici zakonski se inače vode kao volonteri koji primaju naknade za rad u predstavničkom tijelu. Prema posljednjim dostupnim podacima za 2010. godinu na te naknade tada isplatilo više od 4 milijuna kuna.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-Tomislav Stojak (HNS) očekuje da će većina u Skupštini prihvatiti njegov prijedlog– Ne gledam ovo kao simboličnu uštedu. Smatram da je svaka ušteda, bilo ona 100, 10 tisuća ili sto tisuća kuna, važna ovom gradu. Ovo će biti i dobar pokazatelj građanima koliko zastupnici shvaćaju u kojem vremenu živimo – smatra ovaj gradski zastupnik.

Sve ovisi o Bandićevim i Kosorovim zastupnicima

Ovo je druga Stojakova samostalna inicijativa u ovom sazivu. Ona prva, o uklanjanju šatora sa Trga bana Jelačića nije dobila potrebne glasove većine zastupnika. Hoće li ova?

– Ja sam optimist, ali sve ovisi o klubu zastupnika Milana Bandića i klubu zastupnika HSLS-a i HSS-a koji tvore većinu i bez kojih se niti jedna odluka ne može izglasati – dodaje Stojak.

Unatoč njegovom optimizmu, sve ovisi o samim zastupnicima koji će, dok su kamere i mikrofoni ugašeni, neslužbeno govore da te naknade ionako nisu toliko velike i da ih oni ne bi dirali. Znaju li oni da su primjerice u Metkoviću one zaista simbolične, točno jednu kunu?