Mamić: Dinamo je oduvijek bio oličenje ponosa

Zdravko Mamić

Autor:: nk-dinamo.hr 1/5/2010 12:47

Godine i desetljeća ulaganja u svoje građane, poticanje razvoja talenata, čime se davao i još uvijek se daje i velik doprinos Zagrebu, ali i Hrvatskoj uopće, uvijek valja pohvaliti. Iako pohvala u sljedećim redcima dolazi iz NK Dinamo, ona ne vrijedi manje, jer isto će reći brojni pristaše modroga kluba. Iako nam mnogo toga nedostaje, a svaku sliku naših veselja, kao i snova koje imamo, nagrđuje slika otužnoga stadiona koji je proteklih godina izbrojao brojna glasna grla, kako Dinamovih, tako i inozemnih navijača… Jer tu igra i nacionalna reprezentacija, jedan od naših najvećih ponosa. No, unatoč tome, ciljevi ne izblijeđuju, a svaki dan u modrome klubu protkan je upravo upornim pokušajima njihova ostvarivanja.

Mario Ćužić-.--.-Ivan ŠiberČinjenice su to koje su potakle i Dinamovog izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića da iziđe pred novinare i još jednom ujedini ideje kluba pred kojim je stota obljetnica, kao i realne probleme s kojima se svi u sklopu kluba suočavaju. Povod tomu bilo je gostovanje profesora Ivana Šibera, komunikologa i predavača na Fakultetu političkih znanosti, koji je nakon nedjeljne predsjedničke debate na RTL televiziji ustvrdio kako je novac uložen u kampanju sitna svota u odnosu na ‘milijune koji su ulupani u propali projekt Dinamo’.

– Nemoć, srdžba, zabrinutost… sve je to potaknuo nastup profesora Šibera u kojemu je iznio navedenu konstataciju. Koristiti televiziju za izricanje tako teških uvreda je i više nego podlo – započeo je Mamić nabrajajući pritom naslove i uspjehe Dinama u posljednje četiri godine. Četiri naslova prvaka Hrvatske, tri naslova prvaka Hrvatskoga kupa, tri nastupa zaredom u Europskoj ligi… U protekle je četiri godine europske utakmice modri klub igrao 42 puta, a na tisuće stranih gostiju slijevalo se u grad kako bi pratili svoju momčad. I pritom bi u gradu odsjeli, pili, jeli, trošili novac i ostavljali ga u Zagrebu, nabrajao je Mamić činjenice koje su također dio Dinamove priče.

– Recite mi molim vas, koja to tvrtka osigurava 60 milijuna eura koji se troše kako bi se razvijala hrvatska mladost? Zaboravlja li isti Šiber, kao i mnogi poput njega, kako je Dinamo u dvije i pol godine A reprezentaciji reprezentaciji dao 12 svojih igrača? Zna li Šiber da ovdje dnevno trenira dvije tisuće ljudi? Zna li za Atletski klub Agram za osobe s invaliditetom kojemu je Dinama glavni sponzor? Zna li za ženski nogometni klub koji je Dinamo prije četiri godine prihvatio kao sponzor? Zna li za Dinamovu nogometnu školu? Zna li za sve poruke koje je Dinamo u posljednjih gotovo sto godina prenio po Hrvatskoj i svijetu? – nabrajao je Dinamov izvršni dopredsjednik istaknuvši kako je cijeli taj ‘propali projekt’ državi u 2008. i jedanaest mjeseci 2009. godine isplatio svotu od 65 milijuna kuna za poeze i prireze plaća i honorara.

– Mislio sam da će napadaji na Dinamo nakon sloma komunizma i bivše države prestati, ali činjenica je da je Dinamo u nezavisnoj državi deset puta napadaniji!

– Pa čiji smo to mi?! Koga mi to opterećujemo, tko to nama pomaže i stvara nam novce? Mučimo se i glumimo mađioničare zbog čega i usred recesije možemo reći da smo solidni, kako bismo naglasili važnost sporta, ulagali u mlade ljude te prenijeli pozitivnu poruku cijeloj javnosti. Dinamo desetljećima njeguje određene društvene vrijednosti, a kritičari samo pokazuju prstom i miniraju sve dobro što napravimo. Dinamo je uvijek bio oličenje ponosa, a sada ga se baca u blato.

To je tužna slika hrvatskoga društva, jer sramotno je da se o klubu koji se bori za svoje uspjehe, pokušava zadovoljiti svoje vjerne pristaše, navijače, te koji podupire mlade potencijale i ulaže u njih, doprinosi Zagrebu i Hrvatskoj, kako financijski, tako i u drugim pogledima, govori na način na koji govori profesor Šiber, zaključio je Mamić.

– Pa najlakše je sjediti u udobnome stolcu i kritizirati ili govoriti kako se ne želiš miješati, već samo ovlaš prokomentirati neki problem. Pa što ti isti takvi ne pitaju gdje su silni milijuni ulupani u ovo ruglo od stadiona? Gdje su oni nestali, gdje su nestali glavni akteri te pljačke? Nego se okrene prema klubu koji radi punom parom i daje sve od sebe da i drugi od njega dobro žive i nazove ga propalim projektom – nastavio je Mamić.

Na kraju, pozvao je Mamić i brojne navijače i sve koji podupiru Dinamo da podrže svoj klub, jer u njihovim redovima ima i onih koji su hrabro branili domovinu u ratu. Sada je, rekao je, na snazi ponovni napad na hrvatske vrijednosti, koje je naposljetku, i NK Dinamo sva ova desetljeća marljivo gradio.