Mambo Kurt, Lali Puna i Xiu Xiu za kraj sezone

Svoju urnebesnu preradu pop

Autor:: M.G. / Kultura promjene 5/26/2010 15:53

Za sam kraj bogate sezone Muzičkog salona Studentskog centra Kulture promjene SC-a, pripremila je još dvije iznimne glazbene večeri s rado viđenim gostima zagrebačke publike. Tako će u subotu, 29. svibnja, u Teatru &TD, svoju urnebesnu preradu pop, punk, metal i alter rock klasika zasvirati vjerojatno najzabavniji Nijemac na svijetu – Mambo Kurt.

-.-Wikimedia-.-Xiu Xiu, postao jedan od najhvaljenijih američkih indie rock bendova danasIza sebe je tijekom petnaest godina karijere nanizao kolekciju od čak sedam albuma prepunih svima nam znanih pjesama u katkad nevjerojatnim aranžmanima, koji toliko dobro funkcioniraju da se treba zapitati jesu li su Metallica, Sex Pistols, Fugazi, Rage Against the Machine, Green Day, AC/DC ili Iron Maiden zapravo odrasli slušajući sambu kad im pjesme tako lijepo pašu uz brazilske ritmove. Ako vrijeme posluži, Mambo Kurta će po prvi put u Zagrebu održati koncert pod otvorenim nebom u predivnom atriju Teatra &TD.

Neobičan duet postao jedan od najhvaljenijih bedova

Već u nedjelju, 30. svibnja, i to za sam kraj sezone u &TD dolaze miljenici zagrebačke publike Xiu Xiu i Lali Puna. Kada su prije šest godina prvi put Xiu Xiu došli u Zagreb, malo tko je mogao predvidjeti kako će taj neobičan eksperimetalni pop bend samozatajnog Jamiea Stewarta doprijeti do šireg slušateljstva.

No čini se da su ljudi postali željni drugačije glazbe pa je tako ovaj duet neobična imena, te još neobičnije tematike kojom se njihove pjesme bave, postao jednim od najhvaljenijih američkih indie rock bendova danas. Nastali pod neupitnim utjecajem britanskog post punka i bendova poput Joy Division, Magazine ili The Cure, Xiu Xiu se super opušteno snalaze u pop, baš kao i u eksperimentalnim rock te elektronskim vodama. Zbog toga je njihovu glazbu dosta teško svesti na par standardno-opisnih riječi, jer zna se dogoditi da iz prekrasne melodije neočekivano ulete u potpunu kakofoniju ili pak nekakav banalni solo na sintu, nakon čega publika jednostavno ostaje bez teksta jer u konačnici sve savršeno funkcionira.

Uvijek do sada rasprodana Lali Puna opet u Zagrebu

-.-Kultura promjene-.-Nakon šestogodišnje diskografske pauze, upravo objavljenim albumom 'Our Inventions' Za razliku od Xiu Xiu, Lali Puna su neko vrijeme proveli izvan fokusa javnosti, što ni ne treba čuditi ako se zna koliko su članovi ove grupe zauzeti raznim drugim projektima. U zadnje vrijeme se to odnosilo u prvom redu na ‘The Notwist’, čiji pjevač, gitarist i suosnivač Markus Acher, zajedno s prekrasnom mu životnom suputnicom, Valerie Trebeljahr i u Lali Puna ima ključnu ulogu.

Nakon šestogodišnje diskografske pauze, upravo objavljenim albumom ‘Our Inventions’ Lali Puna u prvi plan vraćaju programirane ritmove nerijetko obogaćene suptilnim zvucima vibrafona, čime su se odmakli od prethodnika kojim su dominirale, katkad i vrlo glasne gitare. No zato je glas Valerie Trebeljahr i dalje jednako zavodljiv, te daje poseban pečat glazbi ove kraut-electro-pop grupe čiji su prethodni, sada već davni, nastupi u Zagrebu bili s razlogom rasprodani.

Cijena ulaznice za koncert Mambo Kurta iznosi u pretprodaji 45, a na dan 60 kuna, dok za Xiu Xiu i Lali Punu treba izdvojiti 80, to jest 100 kuna. Ulaznice se po pretprodajnim cijenama mogu kupiti u Rockmarku, Dirty Old Shopu i Dancing Bearu te na dan koncerta u Teatru&TD.