Maksimirski Dedek u konkurenciji za hrvatsko stablo 2019.

Svjedočio je brojnim promjenama maksimirske šume.

Foto: Javna ustanova Maksimir

Najstariji stanovnik parka Maksimira, spomenika parkovne arhitekture, popularno zvan Dedek, živući je drveni div koji je svjedočio brojnim promjenama maksimirske šume.

Jedino je stablo na 316 hektara parka koje je dobilo ime. Unatoč tome što ga je nekada u povijesti pogodio grom, što se vidi po ožiljcima i kori, Dedek je pun životne energije i čvrsto stoji kao podsjetnik na neka prošla vremena.

“Svojim višestoljetnim postojanjem otpratio je mnoge naraštaje koji su uživali u njegovim čarima. Soliterno stablo hrasta lužnjaka svojom veličinom i ljepotom već stoljećima izaziva strahopoštovanje i divljenje brojnih posjetitelja Parka koje raduje i u čijim srcima i danas zauzima posebno mjesto”, stoji na web stranicama Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije koja provodi natječaj za hrvatsko stablo 2019. godine.

Osim 600 godina starog Dedeka, hrasta lužnjaka, za ovu laskavu titulu bore se i stabla iz Daruvara, Prašnika, Vojakovačkog Osijeka, Visokog i Brtonigle.

Za Dedeka možete glasati OVDJE.