Lana Kos otvorila Samoborsku glazbenu jesen

Tekst:: G.B. 9/30/2012 13:55

Koncertom mlade, ali već afirmirane sopranistice Lane Kos i Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjem Aluna Francisa, 29. rujna svečano je otvorena 37. Samoborska glazbena jesen. Svečanom otvorenju nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj festivala.

-.-Press materijal-.-Lana Kos i Simfonijski orkestar HRT-a predstavili su se na početku publici izvedbom Mozartove Porgi, amor, qualche ristoro, cavatina Barunice iz drugog čina opere Figarov pir, da bi potom slijedio Non mi dir, arija Donne Anne iz drugog čina opere Don Giovanni te C’est des contrebandiers le refuge ordinaire – Je dis, que rien ne m’épouvante, recitativ i arija Micaële iz trećeg čina opere Carmen Georgesa Bizeta.

– Izuzetna mi je čast i jako sam sretna i počašćena što sam ovdje na Samoborskoj glazbenoj jeseni, što sam evo iz Atene i grčkog ljeta uspjela doći u samoborsku jesen. Mislim da smo napravili prekrasan koncert i sretna sam kako su nas ovdje primili i ugostili. Sve je bilo na najvišoj svjetskoj razini i baš sam uživala – istaknula je Lana Kos.

U prvom dijelu koncerta Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Alun Francis izveli su Uvertiru operi Figarov pir Wolfganga Amadeusa Mozarta, Scherzo iz Sna ivanjske noći, op. 61Felixa Mendelssohna te Pavanu u fis-molu, op. 50 Gabriela Fauréa.

-.-Press materijal-.-Drugi dio koncerta započeo je Preludijem trećem činu opere Traviata Giuseppea Verdija, da bi se potom orkestru pridružila sopranistica Lana Kos u nadahnutoj izvedbi Verdijeva Ave Maria, arije Desdemone iz četvrtog čina opere Otello. Slijedio je još jedan intermezzo i Valse triste, op.44, br.1 Jeana Sibeliusa, da bi program bio zaključen Verdijem i to Surta è la notte – Ernani! Ernani, involami – Tutto sprezzo che d’Ernani, recitativ, arija i cabaletta Elvire iz prvog čina opere Ernani.

Dugotrajni pljesak publike u samoborskoj Franjevačkoj crkvi izmamio je i dvostruki bis, u kojem je izvedena i arija O mio babbino caro iz opere Gianni Schicchi Giacoma Puccinija.

Uz predsjednika Josipovića, koncertu su nazočili predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak i drugi uvaženi gosti te predstavnici diplomatskog zbora.

– Festival je sjajan, pokazao je tradiciju i ljubav Samobora prema kulturi. Čini mi se da je svake godine sve bolji i bolji pa mogu samo čestitati Gradu Samoboru i svima onima koji rade na Samoborskoj glazbenoj jeseni na poslu koji čine. Večeras je početak bio vrhunski, orkestar je bio na visini, kao i naša zvijezda. Mogu reći da je Lana Kos bila briljantna – rekao je predsjednik Josipović.

-.-Press materijal-.-U sljedećih 14 dana Samoborska glazbena jesen u svom programu nudi 20-ak koncerata, uključujući i izvedbu pobjedničke skladbe 1. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note i 9. međunarodno natjecanje mladih glazbenika za nagradu Ferdo Livadić. Tijekom festivala prof. Ivo Malec održat će i predavanje Moj put i pogled.

Ovogodišnja 37. samoborska glazbena jesen održava se od 29. rujna do 13. listopada pod pokroviteljstvom predsjednika Republike prof.dr.sc. Ive Josipovića te Ministarstva kulture, Grada Samobora i Zagrebačke županije.

Organizator festivala je Pučko otvoreno učilište Samobor, u kojem se mogu kupiti i ulaznice na sve koncerte, kao i u Turističkoj zajednici Grada Samobora i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.