Kuća ljudskih prava Zagreb otvorila svoja vrata

Kuća ljudskih prava Zagreb

Autor:: Elena Grassi 12/10/2009 15:49

Kuća ljudskih prava Zagreb, koju je šest nevladinih udruga osnovalo krajem prošle godine, danas je službeno otvorila svoja vrata, čime je obilježen i Međunarodni dan ljudskih prava.

Jednu od krovnih organizacija za zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj osnovalo je nekoliko istaknutih udruga: Babe, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava, Documenta, Udruga za promicanje jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom i Svitanje, a Kuća ljudskih prava bit će njihov zajednički prostor u kojem će se između stalnih aktivnosti udruga provoditi i programi savjetovanja novim udrugama, pomoći građanima, okrugli stolovi, predavanja i slično.

Otvorenje je započelo uvodnim govorom Sanje Srnavke, predsjednice Kuće ljudskih prava, koja je iskazala zadovoljstvo aktivnošću udruga po pitanju otvorenja Kuće.

– Da je netko jučer bio ovdje, ne bi vjerovao kako je to izgledalo. Da svi u ovoj zemlji rade svoj posao s toliko ljubavi kao ovi ljudi ovdje, živjeli bismo u najboljoj zemlji na svijetu. Nadam se će ovo otvorenje ubrzati proces uređenja i izgradnje koji traje već 12 mjeseci – rekla je Srnavkai naglasila kako je svrha Kuće ljudskih prava zaštita najranjivijih skupina te promocija ljudskih prava.

– Ovim putem iskazala bih potporu svim novinarima koji su zbog štrajka spriječeni biti s nama, a jedna od naših aktivnosti će biti i promicanje slobode govora u medijima – dodala je.

Među uzvanicima su bili i Terje Hauge, veleposlanik Kraljevine Norveške i Maria Dahle, izvršna direktorica Human Rights House Foundation-a, koja je također održala govor.

– Ovo je veliki dan za sve nas. Posebno se zahvaljujem Gradu Zagrebu i Vladi RH koji su poduprli ovaj projekt i time postali prvi u našoj udruzi koji su to učinili na gardskoj i državnoj razini – rekla je Dahle.

Otvorenju je prisustvovala i dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević, predsjednička kandidatkinja Vesna Pusić, Milorad Pupovac i Slobodan Uzelac.