KRETANJE MOJIM GRADOM: Sudjelujte u planiranju mobilnosti u svom gradu

Građani koji žele aktivno doprinijeti kvaliteti života u njihovoj zajednici okupili su se na posljednjem ovogodišnjem susretu, a tema je bila najpoznatija i najprometnija zagrebačka ulica Ilica

U okviru projekta Dijalog o mobilnosti u Zagrebu održan je, osmi po redu, susret s građanima po mjesnim odborima i gradskim četvrtima.To je nastavak projekta kojeg su započeli 2008. godine.

– Cilj ovih susreta je okupiti građane, da u suradnji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima započnu razgovore o tome što nedostaje u njihovom kvartu, vezano uz neka manja poboljšanja ili bolju mobilnost. Znači, da građani imaju priliku iskazati što im treba, a da mjesna samouprava i druge nadležne službe mogu čuti što građani trebaju – objasnila je Lidija Pavić-Rogošić, direktorica Udruge ODRAZ.

Na red je došao strogi centar grada, odnosno najpoznatija zagrebačka ulica, a razgovor s građanima ovoga puta zamišljen je kao dio je jesenskog programa festivala Projekt Ilica/ Readymade Ilica.

– ODRAZ se priključio ovoj ideji, kojom se žele napušteni prostori u gradu na neki način pokazati ljudima, a isto tako vidjeti na koji način bi se mogli staviti u funkciju – dodala je Pavić-Rogošić.

Odaziv je uvijek dobar, a osim što iznose svoje probleme građani imaju i rješenja kako unaprijediti život u svom kvartu, a u prilog tome ide lista problema koje su uspješno riješili.

– Više malih zahvata bilo je napravljeno, od kojih mogu istaknuti promjenu vezanu uz lokaciju tramvajske stanice u Črnomercu, zapuštene rubnjake na biciklističkim stazama u gradu koji nisu bili u adekvatnom stanju te ispravna označavanja biciklističkih staza. Primjerice, na jednom dijelu iza Lisinskog staza je bila prekinuta i to smo riješili – Goran Lampelj, predstavnik Udruge Sindikat biciklista.

U okviru projekta, u utorak, 24. listopada, u prostoru HKD Napredak u Bogovićevoj 1 u 11 sati, održat će se još jedno okupljanje gdje će svoja iskustva podijeliti govornici iz Slovenije ali i iz Hrvatske. Ako imate ideje kako poboljšati mobilnost ili želite istaknuti neke probleme u svojem kvartu, sada znate kamo se trebate zaputiti.