Mrak Taritaš: Kad usporedite Strategiju razvoja do 2020. i rebalans- onda vidite neozbiljnost svega ovoga!

Kritike na prijedlog rebalansa proračuna, koji pred gradske zastupnike dolazi na sjednicu Gradske skupštine 26. listopada,  ne prestaju pristizati, a ovoga puta s Odbora za prostorno uređenje.

-Ono što se nama čini je da se takav proračun planirao sa zanimljivim kapitalnim ulaganjima u izbornoj godini, a sada se to miče i neće se realizirati. To je problematično i glasat ćemo protiv- kratak je bio član Odbora Tomislav Tomašević.

Milan Bandić je predložio rebalans kojim se kapitalna ulaganja za gradnju i renovaciju objekata društvene djelatnosti- vrtića, škola, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova sa 312 smanjuje na 222 milijuna kuna. Istim rebalansom smanjuje se stavka za Sljemensku žičaru s 50 milijuna kuna na samo 5 milijuna kuna i time odgađa projekt. Smanjenje nalazimo i u drugim segmentima, a nedovoljno se izdvaja i za kulturu, smatraju neki zastupnici.

 

– Ja mislim da je doista žalosno da dio koji se veže uz kulturu- tako malo su se sredstva povećala , pa ću ostati suzdržana glede ovog prijedloga – dodala je članica Odbora Dubravka Brezak Stamać.

I ostali su članovi HDZ-a na drugim skupštinskim Odborima bili suzdržani oko prijedloga rebalansa proračuna, a kao glavni od razloga isticali su činjenicu da definicija rebalansa proračuna ne odgovara stvarnom stanju, odnosno da nije bilo nepredviđenih okolnosti zbog kojih bi se proračun trebao rebalansirati. Za razliku od suzdržanih HDZ-ovaca, zastupnici Glasa, odnosno Anka Mrak Taritaš, glasat će protiv.

 

-Mi smo na zadnjoj sjednici Skupštine imali priliku govoriti o Strategiji razvoja Grada Zagreba do 2020. godine i tamo su se kao strateški projekti definirali reciklirani projekti. Kad to usporedite s rebalansom, onda vidite neozbiljnost svega ovoga. Ako je nešto proglašeno strateškim projektima, onda tome morate tako i pristupiti. Ovdje nije napravljen ni najmanji napor, ne može se iščitati ideja, ovdje nije vidljivo da se ta Strategija misli provesti i zbog toga ću glasati protiv ovog rebalansa proračuna – izjavila je na sjednici Odbora za prostorno uređenje, Anka Mrak Taritaš.

A više od dvije godine prošlo je i od javne rasprave za Urbanistički plan Resnik III, pa tek sada ovaj dokument dolazi pred gradske zastupnike.

 

-Zakon o prostornom uređenju nešto govori o proceduri, moje je pitanje što se čekalo od rujna 2015. do danas, da te izmjene i dopune nisu donesene, ako se radi o tehničkoj izmjeni i dopuni, kako navodite – dodala je Mrak Taritaš.

Iz Gradske uprave navode kako je rok bio dugačak, jer se novim zakonom iz 2014. propisalo kako se mora ići i u izmjene Prostornog plana. No, opravdanja nisu pronašli za činjenicu da se javne rasprave odvijaju u vremenu kada nikoga nema u Zagrebu, odnosno tijekom ljeta i tijekom božićnih praznika, na što ih je upozorio član Odbora Tomislav Tomašević.

Prijenos sjednice Gradske skupštine, koja je na rasporedu u četvrtak, 26. rujna, možete pratiti u programu Jabuke TV od 9.00 sati ujutro.