Stojak: Gdje će Grad utrošiti 250 milijuna kuna za koje se zadužuje?

Prema planu, 200 milijuna trebalo bi se utrošiti na kapitalnu izgradnju objekata društvene djelatnosti, a dosada niti jedne godine, nije bilo utrošeno niti blizu sredstava

Rasprava o rebalansu proračuna odvila se i na sjednici Odbora za obrazovanje i sport. Član Odbora, Mislav Herman, još je jednom ponovio i definiciju kada dolazi do rebalansa proračuna, a koju on ne može primjeniti na ovaj rebalans.

-Do rebalansa dolazi kada su pogrešno procjenjeni proračunski prihodi ili kada se pojave nepredviđeni rashodi, koji su posljedica nepredviđenih okolnosti u gospodarstvu. Svi znamo da njih nije bilo, pa ono što nas zanima kako je moguće toliko pogrešno procjeniti iznose za kapitalne investicije, a podcjeniti troškove za zaposlenike grada – upitao je Herman.

No, pozicija tvrdi kako je nepredviđenih događaja bilo.

-U ovih, pa rekla bih dva desetljeća, negdje oko 2,5 milijardi kuna je nestalo iz proračuna zahvaljujući politikama Vlada. Kako u takvim uvjetima nešto suvislo planirati?- odgovorila je članica Odbora Gordana Rusak.

Ipak, glavna vijest jest da se Grad Zagreb zadužuje za 250 milijuna kuna. Prema planu, 200 milijuna trebalo bi se utrošiti na kapitalnu izgradnju objekata društvene djelatnosti, a dosada niti jedne godine, nije bilo utrošeno niti blizu sredstava, pa se gradski zastupnik Tomislav Stojak, zapitao na što će se taj novac utrošiti.

– ‘Ajmo se igrati brojkama. Ako je izvršenje u prvih šest mjeseci 38 milijuna, ako je izvršenje prošle godine bilo gotovo 130 milijuna, a tako je bilo i prethodnih godina, neće biti više ni ove godine. Za što će se utrošiti 200 milijuna kuna? Ako će izvršenje proračuna za ovaj segment biti na razini 150 milijuna kuna, daj bože, ali neće, na što će se novci utrošiti? – izjavio je Stojak.

Odbor je zatražio i pisano očitovanje o tome gdje će se utrošiti 250 milijuna kuna, a odgovor će dobiti do sjednice Gradske skupštine u četvrtak, čiji prijenos možete pratiti u programu Jabuke TV.