Kreće energetska obnova Doma zdravlja u Remetincu

Danas kreće energetska obnova Doma zdravlja Zagreb - centar, točnije Zdravstvene stanice Remetinec, vrijedna 7,8 milijuna kuna. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.', sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Dom zdravlja u Remetincu uskoro će dobiti energetski certifikat B, čime će se smanjiti potreba za primarnom energijom za 68 posto.

– Projektom je planirano cjelovito rješenje poboljšanja energetskih karakteristika zgrade,
koje uključuje niz mjera energetske učinkovitosti kao što su toplinska izolaciju pročelja i
krova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije sa PVC stolarijom s dvostrukim izo staklom, ugradnja nove modularne plinske kotlovnice s 3 kondenzacijska plinska bojlera, postavljanje termostatskih ventila te ugradnja sustava za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode – objasnila je voditeljica projekta Melira Džunić Matak.

Zgrada Zdravstvene stanice Remetinec izgrađena 1961. godine i pokriva veliko područje djelovanja. Nakon obnove očekuju se bolji uvjeti rada i boravka pacijenata.

– Drago nam je da je ova planirana investicija sveobuhvatna. Nakon mnogo godina konačno krećemo u veliku investiciju iako su ulaganja Doma zdravlja Zagreb u proteklih pet godina značajna u iznosu od 1,1 milijun kuna. Očekujem da će nakon obnove biti bolji uvjeti rada osoblja i boravka pacijenata, a značajno ćemo uštedjeti energiju do čak 60 posto – izjavila je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – centar Antonija Balenović.

Program energetske obnove zgrada javne namjene Grad Zagreb provodi kontinuirano od 2015. godine i u njega su uključene 134 zgrade.

– Radi se o energetskoj obnovi više od 460.000 m2 i o objektima različitih namjena – od vrtića i škola, preko domova zdravlja i područnih ureda, domova za starije osobe, zgrada sporta i kulture. Provedbom programa želimo smanjiti potrošnju energije, a time postići i značajne financijske uštede. Zato smo išli u cjelovite zahvate, a svaki je od njih velika investicija – rekla je pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić.

Osim pozitivnog utjecaja na okoliš, sa energetskom obnovom zgrade smanjiti će se troškovi za grijanje i održavanje zgrade. Energetska obnova trebala bi trajati do ožujka 2021. godine