Kosnica će vodom snabdijevati 33.000 kućanstava

Stjepan Kožić

Autor: 7/5/2012 14:08

S obzirom da su završeni radovi na izgradnji ograde Prve zone sanitarne zaštite vodocrpilišta Kosnica te je uređen plato vodocrpilišta, zagrebački župan Stjepan Kožić i direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Marijan Marunica obišli su područje tog, kako kažu, strateški važnog projekta. Ishođeno je svih pet pravomoćnih građevinskih dozvola za realizaciju vodocrpilišta, a dosad je realizirana jedna u što je županija uložila gotovo 24 milijuna kuna. Predviđa se da bi vodocrpilište trebalo profunkcionirati do 2018. godine.

– S ovog crpilišta se planira u istočnom dijelu Zagrebačke županije snabdijevati oko devet milijuna prostornih metara vode za 33.000 kućanstava istočnog dijela županije, četiri distributivna područja Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić i Zelina, a ostatak se može koristiti i za Grad Zagreb ako bude potreba – rekao je Marijan Marunica, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije

-.-duzs.hr-.-Marunica ističe kako su ispitivanja pokazala da je kvaliteta vode zadovoljavajuća, a Vodoopskrba i odvodnja kandidirala je projekt za sredstva iz fondova Europske unije. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istanuo je kako ovaj projekt znači pitku vodu na području na kojem živi 105 tisuća stanovnika.

– Na tom području imamo cijelih općina koje nemaju ni metra javnog vodovoda, govorimo o 21 stoljeću, o razvoju i svim prednostima koje nam sadašnja tehnologija nudi, a nemati pitke vode nije nešto što je međusobno usporedivo – rekao je Kožić.

Župan je prokomentirao i negodovanje velikogoričke oporbe zbog toga što je vodocrpilište prepušteno na upravljanje županijskoj tvrtki, a ne velikogoričkoj Vodoopskrbi.

– Zagrebačka županije je i Velika Gorica, mi kad smo govorili o ovom projektu, govorili smo o projektu županije, a čini mi se onda i projektu koji se odnosi na Veliku Goricu. Od početka smo razgovarali i s Gradom Velikom Goricom i Gradom Zagrebom jer količine vode koje su istražnim radovima dokazane zadovoljavaju ne samo ovaj dio o kojem smo govorili, regionalni vodoopskrbni sustav istočnog dijela županije, nego su to količine i za Veliku goricu i za Grad Zagreb. Razgovori su i dalje u tijeku i ja se nadam da će se postići određeni sporazum – istaknuo je Kožić.