Zaštita zdravlja starijih u vrijeme pandemije

U sklopu projekta Aktivni, kreativni, uključeni, sretni – AKUS održana je konferencija posvećena zdravlju starijih osoba na temu „Zaštita zdravlja u vrijeme pandemije uzrokovane virusom Sars-Cov- 2“, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb i Doma za starije osobe Sv. Ana Zagreb

Više od četrdeset korisnika Doma za starije osobe Sveta Ana Zagreb na imalo je prilike slušati, ali i aktivno sudjelovati na zanimljivim predavanjima koje su održali stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

– S obzirom na to da je kronološka dob najznačajniji prediktor teške kliničke slike i smrtnog ishoda od COVID-19 te da starije osobe smještene u domovima imaju lošiju prognozu od osoba iste dobi i komorbiditeta izvan institucija, izrazito je važno provoditi sve propisane mjere za sprječavanje i suzbijanje epidemije u domovima za starije osobe – napomenula je dr. med. spec. epidemiologije Tanja Ćorić.

Kako se zdravlje može znatno poboljšati pravilnom prehranom i unosom dovoljne količine vitamina i minerala pojasnila je magistrica nutricionizma Manuela Maltarić, dodavši kako su potrebe za vitaminsko-mineralnim preparatima različite te ovise o životnoj dobi i stanju organizma.

– Kako stari, tako se i potreba čovjeka za hranjivim tvarima mijenja, a mijenja se i sposobnost tijela da apsorbira određene vitamine i minerale. Starija je populacija u opasnosti od malnutricije zbog tjelesnih, psiholoških, socioloških i ekonomskih promjena koje obilježavaju proces starenja – upozorila je Maltarić, podučivši sudionike kako posebnu pažnju trebaju posvetiti nedostatku kalcija, vitamina D i B skupine te folne kiseline, ali i kroz koje namirnice mogu dobiti prijeko potrebne nutrijente.

 

Socijalnom zdravlju koje je često ugroženo u trećoj životnoj dobi, a koje je zapravo osnova za očuvanje zdravlja i usporavanje starenja, posvećeno je posebno predavanje. Odlaskom u mirovinu osoba gubi vrlo važno socijalno okruženje. Ako uz to živi sama, socijalni kontakti postaju smanjeni, osoba je često sama, gubi osjećaj pripadnosti, svrhe i često se javljaju problemi psihofizičke prirode, čime je ujedno narušeno Zdravlje u cjelini.

Prepoznavši potrebe zajednice i važnost brige o kvaliteti življenja osoba starije životne dobi, GDCK Zagreb razvilo je programe namijenjene upravo starijima od 65. godine, a AKUS je samo jedan od čak tri projekta financirana kroz Europski socijalni fond.
Aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo dva milijuna kuna vrijednog projekta AKUS su obrazovni program za engleski i njemački jezik, program za sport i rekreaciju, edukacije iz područja promocije i aktivnog starenja te socijalnog uključivanja s ciljem unaprjeđenja vještina iz područja kulture i umjetnosti poput izrade predmeta od keramike. Proširene su i obogaćene aktivnosti već postojećeg zdravstvenog savjetovališta na području aktivnog starenja koje, uz edukacije o zdravom življenju, aktivnom starenju, očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, uključuju i psihosocijalnu pomoć. U sklopu projekta organizira se
druženje volontera Kluba mladih GDCK Zagreb i osoba starije životne dobi na radionicama maketarstva čime se ujedno provodi program međugeneracijske suradnje.

 

 

Pozivaju sve zainteresirane građane Grada Zagreba starije dobi da se uključe u projekt AKUS, a prijaviti se mogu putem telefonskog broja 01/3778 236 ili mail adrese info@ckzg.hr.