Komora socijalnih radnika: Aladrović nas gazi, nećemo to dopustiti

Održana je konferencija Komore socijalnih radnika, a tuže se na ministra Aladrovića

Komora socijalnih radnika održala je konferenciju “STOP gaženju socijalnih radnika”, a osnovna poruka im je bila da ministar Aladrović gazi socijalne radnike i da to neće dopustiti.

Naime, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i predsjednik Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika Josip Aladrović izvijestio je da je većinom glasova prihvaćen konačan tekst Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalne skrbi. Na takvu Aladrovićevu reformu sa zgražanjem su reagirali iz Komore:

– Pokrenuti izmjenu čak 7 područja iz jedne reforme, a ne napraviti nikakve suštinske reforme, to nije reforma. To je bleforma – kazao je u uvodu predsjednik Komore Antun Ilijaš.

Predsjednik Komore sažeo je četiri osnovna problema takve izmjene Zakona:

  1. Zakon je kontradiktoran Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030.
  2. Zakon je u suprotnosti s Ustavom RH.
  3. Ministar Aladrović gazi socijalne radnike i želi ugasiti glas njih 2500. Rade u neadekvatnim uvjetima, a i znatan broj radnika nedostaje, njih čak 600. Sve se to prelama na leđima onih najsiromašnijih.
  4. Otvaranje Zavoda za socijalnu skrb je skupo i nepotrebno rješenje.

Članica Komore i predsjednica Udruge socijalnih radnika za kraj konferencije još je jednom istaknula nekvalitetu novog zakona i zatražila novi, koji će odgovarati vremenu u kojemu se nalazimo.