Koliko novčanica i kovanica eura je potrebno za 17.377,77 €?

Eurozona ili europodručje je monetarna unija država članica Europske unije koje su usvojile euro kao svoju primarnu valutu i svoje jedino zakonsko sredstvo plaćanja. Od 1. siječnja 2023. godine Hrvatska je postala dvadeseta država članica eurozone, i nakon dvotjednog prijelaznog razdoblja, oprostila se od hrvatske kune koja je bila službena hrvatska valuta od Dana državnosti, 30. svibnja 1994. godine.

Kratak pregled hrvatskog novca

Prvi kovani novac s likom kune bio je banovac koji se koristio u 13. i 14. stoljeću, kovan po uzoru na srebrni frizatik koji su kovali salzburški nadbiskupi. Taj novac kovali su hrvatski banovi i hercezi u Pakracu i Zagrebu.

U primorskim krajevima jak je utjecaj imao mletački novčani sustav te su se jadranskim priobaljem proširili mletački groš, kovan prema bizantskom uzorku, i mletački dukat (od 16. stoljeća zvan cekin).

Za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije koristile su se srebrne cvancike i bakreni križari, odnosno krajcari.

Kuna je dobila ime po kuninim kožama i krznima, koja su srednjovjekovni Slaveni upotrebljavali kao novčano sredstvo, a kunskim krznom srednjovjekovni Hrvati plaćali su i porez, takozvanu kunovinu ili marturinu. Kuna je bila hrvatska valuta i za vrijeme Drugog svjetskog rata, od 1941. do 1945., a njezina najmanja jedinica tada nije bila lipa, već banica.

Nakon prve kratke pojave kune, službena valuta postaje jugoslavenski dinar, koji je bio službena valuta do proglašenja neovisnosti Hrvatske, kada je nakratko u upotrebi bio hrvatski dinar, prije ponovnog uvođenja kune.

18.07.2022.,Sveta Nedelja – U Hrvatskoj kovnici novca pocela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica. Dogadjaju su prisustvovali predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic i direktor Hrvatske narodne banke Boris Vujcic (18.07.2022.,Sveta Nedelja – U Hrvatsko

izvor: https://www.poslovni.hr/hrvatska/gradani-ce-od-1-prosinca-moci-kupiti-euro-kovanica-s-hrvatskim-motivima-cijena-kolekcije-je-povoljna-4356938

 

Moderne glavobolje

I tako, nakon brojnih rasprava i razgovora – bilo među političarima ili među običnim pučanstvom – u srpnju 2021. došlo je vrijeme za glasanje koje bismo to motive trebali staviti na nove kovanice, i prije nego što smo se snašli, morali smo reći „zbogom“ popularnoj tuni, medi i starčeviću, a „dobrodošli!“ glagoljičkim slovima Ⱈ i Ⱃ („HR“, oznaka za Hrvatsku), Nikoli Tesli okruženom elektromagnetskim silnicama i karti Hrvatske sa šahovnicom u pozadini, a na kovanici od 1 eura odali smo i počast dosadašnjoj valuti uz dizajn kune.

Dolaskom eura mnogi od nas zavapili su kako su nam novčanici premaleni za količinu kovanica kojima su nas zasipali nakon plaćanja kave u kafiću ili nakon kupnje nekog gableca u pekari ili trgovini. No ipak, kad sagledate stvari iz drugog kuta, nije tako strašno smjestiti, recimo, 27 centi u novčanik. Zamislite glavobolju da najednom morate u novčaniku pronaći mjesta za 17.377,77 €!

izvor: https://www.larp-fashion.co.uk/accessories/bags-pouches/2507/authentic-medieval-leather-money-pouch

Upravo to se dogodilo jednoj igračici Admiral online casina, koja vjerojatno tog jutra, 23. veljače, nije očekivala da će joj sreća biti baš ovoliko naklonjena, no zasigurno je imala neki dobar predosjećaj. Nakon što je na svoj Admiral online račun uplatila 10 €, zaigrala je igru Cash Connection™ – Charming Lady™ uz ulog od 0,30 €. Tijekom igranja pokrenuta je posebna bonus značajka igre koja svim igračima otvara mogućnost osvajanja četiri odlična jackpota. Nakon odigravanja značajke, možemo reći kako je ova igračica promatrala svijet ružičastim naočalama, jer na ekranu je vidjela kako su na valjcima sva polja bila ispunjena roza kuglama što je sretnu igračicu pretvorilo u sretnu dobitnicu Cash Connection™ – Charming Lady™ Grand Jackpota!

Sretnoj igračici iskreno čestitamo i nadamo se da će uživati u slatkim brigama izbora novog novčanika ili pak neke kožne torbice za kovanice u srednjovjekovnom stilu.

I, na kraju, da pitanje iz naslova ne ostane neodgovoreno, dobro nam se čini ovako nešto: 70 novčanica od 200 €, 25 novčanica od 100 €, 10 novčanica od 50 €, 15 novčanica od 20 €, 5 novčanica od 10 €, 4 novčanice od 5 €, 3 kovanice od 2 €, 1 kovanica od 1 €, 1 kovanica od 50 centi, 1 kovanica od 20 centi, jedna kovanica od 5 centi i dvije kovanice od cent. Iako bi novčanice od 500 € znatno smanjile ovaj snop novčanica, predlažemo ih izbjegavati, šuška se kako ih je jako teško „razbiti“ na blagajni.