KNJIGA O ŠMINKANJU: Hrvatska je dobila svoju vizažističku bibliju

Dugogodišnja strukovna učiteljica u obrtničkoj školi Zdenka Bošnjak svoje znanje o njezi, higijeni i šminkanju pretočila je u priručnik jednostavnog naziva- Šminkanje 1

Šminkanje, nešto što žene rade već tisućljećima, sada je dobilo i svoj prvi hrvatski priručnik. U 12 poglavlja na 220 stranica Zdenka Bošnjak prikazala je sve što se treba znati o šminkanju.

– Ova knjiga namijenjena je svakoj osobi koja želi naučiti šminkati. Koncipirana je kao jedan priručnik, u tu svrhu može poslužiti i učenicima kozmetičkih i frizerskih škola, no ne isključivo njima, već svima koji žele naučiti šminkanje korak po korak- upućuje autorica knjige Zdenka Bošnjak.

Kako bi što bolje savladali tehnike šminkanja morat ćete izdvojiti malo slobodnog vremena, a uz to sve možete i pohađati neku od radionica za vizažista na kojima se kroz 30 sati nauče osnove.

Posla za vizažiste u Hrvatskoj ima, problem je obrazovanje, naime ne postoji škola namijenjena samo za stjecanje zanimanja vizažist.

– Mi nažalost školu kao takvu nemamo u Hrvatskoj, iako druge države oko nas imaju posebne programe za obrazovanje vizažista. U Hrvatskoj vizažisti su najčešće osobe koje su frizeri ili kozmetičari, ili su kroz neke neformalne oblike obrazovanja stekli određene vještine. Mislim da ima dovoljno prostora da se nađe posao, sada samo treba poraditi na edukaciji da bude priznata kao formalno obrazovanje, kao i sve druge stuke- objašnjava autorica.

No, kada se nešto voli i kada je čovjek ustrajan sve se može postići.

-U knjizi nema nekog određenog trika. Treba naučiti određena pravila i onda uživati u tome, razviti svoju kreativnosti i to je to. A najbitnije je veseliti se onome što radimo- zaključila je Bošnjak.