EDUKACIJE NIKAD DOVOLJNO: Školarci kroz mjuzikl ‘Đak veseljak i prometni znak’ učili o prometnom ponašanju

U sklopu preventivne akcije Ministarstva unutarnjih poslova 'Poštujte naše znakove', u Maloj je dvorani Vatroslava Lisinskog, održan​ mjuzikl 'Đak veseljak i prometni znak'.​ Kroz pjesmu i ples, djeca su učila ​o najvažnijim prometnim znakovima te ponašanju u prometu

Veselo je danas bilo u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Učenici pet zagrebačkih osnovnih škola kroz mjuzikl Đak veseljak i prometni znak učili su o važnosti poštivanja prometnih znakova. Još jedna je to u nizu akcija Policijske uprave zagrebačke usmjerena na zaštitu djece u prometu, osobito najmlađih.

– Znamo da su prometnice, kako u Zagrebu, tako i u ostatku Hrvatske izrazito opasne za prvašiće koji su nestrpljivi i zaigrani u prelaženju ceste. Stoga, potrebno je često pozivati na oprez i učiti ih prometnom ponašanju – rekla je organizatorica akcije Iva Šalamon Reškovac.

– Iz svog osobnog iskustva mogu reći kako su djeca ta koja prihvaćaju policiju, policijske službenike te prometne propise. Problem je u roditeljima. Sjećam se slučaja kad se jedan otac žalio teti u vrtiću da mu dijete ne želi prelaziti cestu na mjestu gdje pješački prijelaz nije označen zbog čega svuda kasne – kazao je Zdravko Valenta, voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke.

Na nužnost ovakvih akcija upućuju i statistički pokazatelji prema kojima je u prošloj godini na našem području u 1187 prometnih nesreća sudjelovalo 49 djece.

– Nažalost, u porastu je ona statistika koja se tiče stradavanja djece koja su ozlijeđena kao putnici u osobnim automobilima. Mi odrasli smo krivi, stoga ćemo tijekom cijele školske godine kontinuirano posjećivati škole i vrtiće – poručio je Valenta.

Djeci se u Maloj dvorani pridružio i gradonačelnik Milan Bandić.

– Ja vas molim, mi smo mala država, mali grad bez obzira na što smo glavni grad u Hrvatskoj. Moramo čuvati svaki ljudski život, a pogotovo dječji. I zato poštujte znakove da biste sačuvali svaki ljudski život u ovom gradu i ovoj zemlji – apelirao je gradonačelnik Bandić.