Svakih 7 sekundi jedna osoba u svijetu oboli od Alzheimerove bolesti

Povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti Dom za starije osobe Sveti Josip organizirao je tribinu o pravima oboljelih od demencije u sustavu socijalne skrbi

Procjenjuje se kako svakih sedam sekundi jedna osoba u svijetu oboli od Alzheimerove bolesti. Kako bi se upozorilo na ovu činjenicu, simptome bolesti, te važnost rane dijagnoze svake se godine 21. rujna obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Tim povodom Dom za starije osobe Sveti Josip organizirao je zanimljivu tribinu o pravima starijih osoba oboljelih od demencije u sustavu socijalne skrbi.

– Željeli smo dati svoj doprinos jer smo mi ustanova koja osigurava usluge starijim osobama koje su oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Želimo progovoriti o potrebi proširenja prava osoba i članova obitelji koji brinu o oboljelima – rekla je Ljiljana Vrbić, ravnateljica Doma za starije osobe Sveti Josip.

Najčešći problem na koji nailaze oboljele osobe i članovi njihovih obitelji je nedostupnost usluga koje su za oboljele neophodne.

– Naime, vrlo je teško osigurati skrb za takvu osobu jer joj je skrb potrebna puna 24 sata. Ako oboljela osoba živi u obitelji teško se o njoj brinuti tijekom cijelog dana, pogotovo ako su drugi članovi obitelji radno aktivni – dodala je ravnateljica Doma za starije osobe Sveti Josip.

U tijeku je izmjena Zakona o socijalnoj skrbi koji bi trebao osigurati bolje uvijete za oboljele od različitih oblika demencije.

– Kod osoba koje su oboljele pati čitava obitelj i jako je teško odrediti način da se pomogne osobama koje su uključene u njegu. Također ova bolest zahtijeva i određeni smještaj pacijenata koji još nije definiran i nemamo ga dovoljno – napomenula je Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Bitno je napomenuti kako za ovu bolest nema lijeka,a za rano prepoznavanje potrebno je mnogo više financijskih ulaganja kojih u Hrvatskoj nedostaje.