Knjiga koja hvali, ali i kritizira našu kulturu

Predstavljanje monografije 'Croatia: Aspects of Art

Autor: Maja Gujinović 2/10/2010 13:07

Monografija ‘Croatia: Aspects of Art, Architecture and Cultural Heritage’ izazvala je veliki interes medija i čitatelja i prije predstavljanja, koje se dogodilo sinoć, u utorak 9. veljače, u Muzeju za umjetnost i obrt.

-.-Žarko Bašić / Pixell-.-Promocija knjige 'Croatia: Aspects of Art, Architecture and Cultural Heritage' Monografija u kojoj vodeći britanski, američki i hrvatski stručnjaci na području umjetnosti pišu o hrvatskoj kulturi, nastala je na inicijativu Jadranke Njerš Beresford-Peirse, osnivačice Međunarodne zaklade za hrvatske spomenike kulture.

Iako se u cijelosti radi o važnoj knjizi, pažnju javnosti posebno je privukao jedan od autora, kontroverzni britanski kritičar Brian Sewell, koji se pozabavio zagrebačkim muzejima.

Po njemu, ‘Mimara’ je puna lažnih atribucija koje je prikupio ‘zloglasni’ Ante Topić Mimara te bi taj muzej odmah trebalo zatvoriti da ne sramoti bogatu hrvatsku kulturu.

Gašparović: ‘Knjiga koja pokazuje da smo samosvjesni i prihvaćamo kritiku naše kulture’

– U Mimari vlada kompicirana situacija, koju treba rještiti. No, osim umjetnina koje imaju probleme s atribucijom, Mimara posjeduje i niz onih koje zaslužuju punu pažnju – objasnio je konzervator Joško Belamarić, jedan od autora u knjizi za koju kaže da je važan iskorak prema strancima, s obzirom da je pisana na engleskom.

– Ova knjiga nije samo nabrajanje već su autori pisali svoja poglavlja s otvornim i kritičkim pristupom. A to je važno kako bi razumjeli način na koji nas drugi gledaju. Znači da smo kultura koja je samosvjesna i može podnijeti kritiku – rekao Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a.

Pred prepunim predvorjem MUO-a, u kojem su se našli i supruga predsjednika Milka Mesić te velik dio kulturne elite, govorio je i Timothy Clifford direktor Škotskih nacionalnih galerija te pokretačica projekta Jadranka Njerš Beresford-Peirse.