Klub zastupnika SDP-a u Skupštini: “Alemka Markotić nije zaslužila nagradu za Zagrepčanku godine”

Zbog, kako kažu, kompromitacije vlastitog rada posljednjih mjeseci.

FOTO: Ivan Novosel

“Smrt gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića neće promijeniti obrazac ponašanja aktualne vlasti”, poručio je danas SDP-ov gradski zastupnik Darko Liović uoči 40. sjednice Gradske skupštine.

“Svjedočit ćemo tome na sutrašnjoj sjednici, kad će se opet donositi odluke koje su u suprotnosti s interesima građana Zagreba. Primjerice, dobili smo plan upravljanja imovinom Grada Zagreba koji na nekih dvadesetak stranica ne kaže apsolutno ništa. U gradskom proračunu tako stoji kako će tri velike nekretnine, Gredelj, Zagrepčanka i Paromlin biti prodane. No, u ovom dokumentu o tome nema niti jednog, jedinog slova. Ne znamo na koji će način to biti prodano, postoje li uopće kupci, tko su ti investitori i na koji način Zagreb misli zaraditi 1,3 milijarde kuna ove godine na ime tih nekretnina. To je gotovo deset posto proračuna, a mi to nemamo u jednom dokumentu poput ovog”, kazao je Liović te poručio kako interesne skupine nisu prestale upravljati gradom niti nakon gradonačelnikove smrti.

“Grad Zagreb će na Peščenici, za potrebe dječjeg vrtića, kupiti nekretninu veličine 788 metara kvadratnih i platiti je 2.400 eura po kvadratu. Opet isti obrazac, opet ista tvrtka, iz GIP Pionir grupacije. Kao da nismo znali koliko imamo djece na području Pešćenice pa se odjednom pojavila potreba za novim dječjim vrtićem. Obrazac je jednostavan – uđete u najam od pet godina, pa to pretvorite u kupnju i time je sve pokriveno zakonski, osim interesa Grada. Tako upravlja aktualna Gradska uprava”, upozorio je zastupnik.

Matej Mišić je kandidaturu Alemke Markotić za Zagrepčanku godine nazvao kompromisom HDZ-a i stranke pokojnog gradonačelnika gdje je stranka BM 365 popustila i dopustila HDZ-u da izabere svoju kandidatkinju.

“Prošla je godina dana od borbe s pandemijom i svaki liječnik, svaka medicinska sestra, nezdravstveno osoblje u bolnicama zaslužuju naše maksimalno poštovanje i zahvalnost. Međutim, Nagradu za Zagrepčanku godine trebala bi dobiti osoba koja je svojim djelovanjem tu nagradu i zaslužila. Smatramo kako prof. Markotić tu nagradu zaslužila nije zbog kompromitacije vlastitog rada posljednjih mjeseci i činjenice da je bila uključena u dvije afere. Riječ je o događaju od prije nekoliko mjeseci kada je prof. Markotić sudjelovala u jednom misnom slavlju na kojem je bilo nekoliko stotina ljudi, a koje je bilo protivno svim mjerama koje je Stožer donio. Isti onaj u kojem ona sjedi. Druga se afera tiče cijepljenja preko reda. Većina nas se želi cijepiti i zaštititi tako svoje najmilije, međutim, Markotić je odlučila da je njena obitelj važnija i cijepila svoju majku prije reda. Zbog te dvije situacije vrlo je jasno zašto nećemo podržati ovaj prijedlog”, poručio je Mišić.